TRENDS IN THE DEVELOPMENT OF THE GLOBAL INSURANCE MARKET UNDER CONDITIONS OF UNCERTAINTY (World of finance, 2025)
Вступ. Глобальний страховий ринок є важливою складовою сучасної економіки, забезпечуючи механізми захисту від ризиків та стабільність як для суб’єктів господарювання, так і фізичних осіб. Однак сучасний світ характеризується зростаючою невизначеністю, спричиненою економічними кризами, геополітичними конфліктами, кліматичними змінами та технологічними трансформаціями. За таких умов страховий ринок стикається з новими викликами та можливостями, які змінюють традиційні моделі функціонування і створюють нові тренди. Спостерігається активний розвиток інноваційних страхових продуктів, зокрема у сфері кіберстрахування, страхування від кліматичних ризиків і персоналізованих страхових послуг. Водночас цифровізація страхового бізнесу змінює підходи до оцінки ризиків, обслуговування клієнтів та управління даними.Мета – проаналізувати ключові тренди розвитку глобального страхового ринку в умовах невизначеності, дослідити їх вплив на стратегії компаній і поведінку споживачів страхових продуктів.Результати. Рівень проникнення страхування значно варіюється між країнами, залежно від рівня економічного розвитку. У розвинених країнах, таких як Люксембург, Франція, Велика Британія та США, частка страхових премій до ВВП значно вища, ніж у менш розвинутих економіках, таких як Туреччина чи Румунія. Страхування життя домінує в країнах із високим рівнем доходів, тоді як non-life страхування (зокрема транспортні та майнові продукти) є більш популярним у країнах із середнім і низьким рівнем доходів. До 2029 р. очікується значне зростання європейського страхового ринку, який досягне 1,65 трильйона доларів США. Медичне страхування та страхування транспортних засобів залишатимуться лідерами. У 2024 р. спостерігалося зниження страхових ставок у багатьох регіонах, зокрема в Тихоокеанському регіоні, Великій Британії та Канаді. Водночас Латинська Америка демонструвала найбільший потенціал зростання. Фінансове та професійне страхування, а також кіберстрахування показують значне падіння ставок, що свідчить про конкуренцію на ринку та виклики з ціноутворенням.Висновки. Результати проведеного дослідження вказують на необхідність адаптації стратегій страхових компаній до змінних умов ринку та важливості інновацій для підтримки конкурентоспроможності. Стратегічний розвиток страхового ринку має зосереджуватися на інноваціях, цифровізації та створенні умов для розширення доступу до страхових послуг, особливо в країнах із середнім і низьким рівнем доходів. Introduction. The global insurance market is a crucial component of the modern economy, providing mechanisms for risk protection and stability for both businesses and individuals. However, the contemporary world is marked by growing uncertainty stemming from economic crises, geopolitical conflicts, climate change, and technological transformations. In such conditions, the insurance market faces new challenges and opportunities, reshaping traditional business models and creating new trends. Notable developments include the rapid growth of innovative insurance products such as cyber insurance, climate risk coverage, and personalized insurance services. Simultaneously, the digitalization of the insurance industry is transforming approaches to risk assessment, customer service, and data management.The purpose of the article is to analyze the key trends shaping the global insurance market in the context of uncertainty and determine their impact on company strategies and the behavior of consumer of insurance products.Results. The penetration level of insurance varies significantly across countries, depending on their level of economic development. In developed countries such as Luxembourg, France, the United Kingdom, and the United States, the share of insurance premiums relative to GDP is significantly higher than in less developed economies such as Turkey and Romania. Life insurance dominates in high-income countries, whereas non-life insurance (e.g., property and vehicle insurance) is more prevalent in middle- and low-income countries. By 2029, the European insurance market is projected to grow substantially, reaching USD 1.65 trillion, with medical and vehicle insurance remaining dominant. In 2024, insurance rates declined across many regions, including the Pacific region, the United Kingdom, and Canada, while Latin America demonstrated the highest growth potential. Financial and professional insurance, along with cyber insurance, experienced significant rate reductions, highlighting market competition and pricing challenges.Conclusions. The findings emphasize the need for insurance companies to adapt their strategies to evolving market conditions and underscore the importance of innovation in maintaining competitiveness. Strategic development of the insurance market should focus on innovation, digitalization, and expanding access to insurance services, particularly in middle- and low-income countries.