БОРГОВА ПАНОРАМА КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНО-СХІДНОЇ ЄВРОПИ: ПОСТКРИЗОВІ ПАРАДОКСИ - Козюк, Віктор Валерійович (Науковий журнал «Світ фінансів», 2017)
Козюк В. В. Боргова панорама країн Центрально-Східної Європи: посткризові парадокси. Демонструється, що спроможність країн ЦСЄ нагромаджувати державний борг під час кризи та в умовах європейської кризи суверенних запозичень може помилково інтерпретуватись як суттєве послаблення бюджетних обмежень. Ринкова дисципліна набуває нелінійного прояву. В сукупності із підвищенням рівня імпліцитного номінального якоря боргової стабільності це може призвести до нарощування ризиків фіскальної стійкості. Корекція боргової стратегії повинна враховувати необхідність достатнього фіскального простору в умовах, коли реальна конвергенція та звуження можливостей у сфері міжнародної податкової конкуренції робитимуть рікардіанську боргову політику дестабілізуючим механізмом досягнення первинних профіцитів, а зменшення видатків таким, що суперечить необхідності збереження інвестицій в людський капітал, якість інститутів та інфраструктури. Kozjuk V. Debt panorama of Central-European Countries: post-crisis paradoxes. It is shown that capability of Central-European Countries to increase public debt during crisis and during European debt crisis may be wrongly interpreted as weakening of budget constrains. Market discipline becomes more non-linear. Together with rising level of implicit nominal anchor of debt stability this may lead to additional risks of fiscal sustainability. Debt strategy correction might take into account necessity of enough available fiscal space when real convergence with narrowing possibilities in area of international tax competition make ricardian debt policy destabilizing to get primary surplus and when expenditure cuts are contradict with necessity to invest in human capital, quality of institutions and infrastructure.