ФОРМУВАННЯ КОМПЛЕКСНОЇ ПРОГРАМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ УКРАЇНИ - БАРАНОВСЬКИЙ, Олександр; ПУТІНЦЕВА, Тетяна (Науковий журнал «Світ фінансів», 2021)
Вступ. Функціонування комерційних банків (КБ) має бути безпечним, позаяк поняття “безпека” з грецької – володіння ситуацією, тобто повний контроль і забезпечення дієвості/ефективності всіх аспектів діяльності КБ. Відсутність дієвої системи фінансової безпеки КБ (ФБКБ) спричиняє нестійкість банківської діяльності, зростання тінізації відносин у банківській сфері, унеможливлює належне виконання свого функціонального призначення, негативно позначається на діяльності підприємств реального сектору національної економіки та життєдіяльності будь-якої країни загалом. Відтак, формуванню зазначеної системи необхідно приділяти повсякденну увагу науковців і практиків, владних структур, регуляторів ринку банківських послуг, саморегулівних організацій і, безумовно, КБ. Важливо обґрунтувати вплив ліквідності на ФБКБ, що має знайти чільне місце у Комплексній програмі забезпечення ФБКБ. Мета – визначити напрями підвищення ролі ліквідності КБ у забезпеченні ФБКБ під час розробки Комплексної програми забезпечення ФБКБ. Результати. Висвітлені сутність ФБКБ та її різновиди, а також напрями підвищення ролі ліквідності банківських установ у забезпеченні ФБКБ під час розробки Комплексної програми забезпечення ФБКБ. Методи. Використано методи аналогій, декомпозиції та узагальнення, експертних оцінок, ситуаційного та логічного аналізу, концептуального моделювання. Висновки. Підвищення ролі ліквідності КБ у забезпеченні їх ФБ можна досягти за рахунок розробки й реалізації Комплексної програми забезпечення ФБКБ України, в якій досліджувана проблематика має посісти чільне місце. Відтак подальших поглиблених досліджень потребують розглянуті положення й пропозиції.