НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - ДЕСЯТНЮК, Оксана; МАРЧЕНКО, Людмила (Науковий журнал «Світ фінансів», 2022)
Вступ. Формування фінансових ресурсів держави та об’єднаних територіальних громад в умовах транспарентності фіскальних відносин вимагає від органів управління здійснення адекватної європейським стандартам податкової політики. Актуальність дослідження всебічних аспектів податкової політики держави обумовлюється імплементацією дієвих підходів у напрямку фінансового забезпечення пріоритетних галузей економіки України. Сьогодні провідна роль належить податковим платежам, які за умов раціонального адміністрування мають стати каталізатором інноваційного розвитку України. Адже саме за допомогою інструментарію податкової політики можливо створити сприятливі умови для ведення бізнесу, вкладення інвестицій, освоєння інновацій та покращення добробуту громадян. Тому пріоритетним завданням є дослідження сучасних аспектів податкової політики України з метою формування шляхів підвищення її ефективності. Мета – обґрунтувати особливості формування й ефективного здійснення податкової політики держави на сучасному етапі соціально-економічного розвитку України. Результати. Визначено сутнісні детермінанти податків та податкової політики в контексті їх впливу на розвиток економіки держави. Розглянуто основні принципи формування податкової політики в Україні. Здійснено моніторинг функцій податкової політики, серед яких значну увагу приділено фіскальній функції як пріоритетній та домінуючій у сучасних міжбюджетних процесах. У статті висвітлено риси податкової політики, з точки зору перенесення податкового навантаження з мобільних факторів виробництва на природні ресурси. Акцентовано на співпраці держави, платників податків та громадськості в напрямку напрацювання дієвих заходів щодо реформування податкової системи через використання стимулюючих механізмів, цифрових технологій, соціальної спрямованості оподаткування. Проведено аналіз основних параметрів фіскальної ефективності податкової політики держави, в результаті чого підтверджено вагому роль податкових платежів у фінансових ресурсах держави та органів місцевого самоврядування. Висвітлено чинники, що здійснюють негативний вплив на процеси оподаткування в державі. Запропоновано орієнтири удосконалення податкової політики України в умовах трансформації національної економіки. Перспективи. У подальших наукових дослідженнях увагу буде приділено актуальним аспектам діджиталізації податкового простору держави та імплементації в українську систему дієвих практик інноватизації процесів оподаткування зарубіжних країн.