ОЦІНКА ФІСКАЛЬНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПДВ В УКРАЇНІ - Таранов, Ігор Михайлович; Валігура, Володимир Андрійович (Науковий журнал «Світ фінансів», 2017)
Таранов І. М., Валігура В. А. Оцінка фіскальної ефективності ПДВ в Україні. Досліджено показники оцінки фіскальної ефективності ПДВ в Україні у 1997– 2005 рр. Проаналізовано темпи росту номінального ВВП та ПДВ в Україні у 1996–2005 рр. Дано оцінку коефіцієнту еластичності ПДВ до ВВП в Україні у 1996–2005 рр. Розраховано залежність між обсягом ВВП, експорту, імпорту та надходженнями ПДВ. Розкрито та критично оцінено структуру наданих податкових пільг платникам податків із врахуванням обсягу бюджетних втрат. Визначено вплив податкового боргу з ПДВ на ефективність його функціонування. Запропоновано нові підходи до вдосконалення механізму адміністрування податку на додану вартість в Україні. Taranov I., Valihura V. Estimation of vat fiscal efficiency in Ukraine. Indexes of VAT fiscal efficiency estimation in Ukraine in the years 1997–2005 are investigated. The growth rates of nominal GDP and VAT in Ukraine in the years 1996–2005 are analysed. The coefficient of elasticity VAT to GDP in Ukraine in the years 1996–2005 is estimated. Dependence between the volume of GDP, export, import and VAT receipts is analysed. The structure of the given taxes deductions to the taxpayers with the volume of budget losses taken into account is disclosed and critically appraised. The influence of tax debt from VAT on the efficiency of its functioning is determined. New approaches for the improvement of the value-added tax administration mechanism in Ukraine are offered.