КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ ЯК МУЛЬТИФУНКЦІОНАЛЬНОГО ІНСТРУМЕНТУ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ СКЛАДНО ОРГАНІЗОВАНИХ ТА ІНТЕГРОВАНИХ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР - КНЕЙСЛЕР, Ольга; КВАСОВСЬКИЙ, Олександр; КОСТЕЦЬКИЙ, Володимир (Науковий журнал «Світ фінансів», 2024)
Вступ. Процеси економічної глобалізації, зовнішньої і внутрішньої господарської спеціалізації та кооперації суттєво вплинули на вітчизняну економіку, зумовивши інтенсивний розвиток підприємств зі складною організацією управління та господарських об’єднань. Бізнес-одиниці, які входять до складу цих підприємницьких структур, взаємодіють між собою, здійснюючи внутрішні транзакції, що неможливо без ефективної системи трансфертного ціноутворення. Встановлення оптимальних трансфертних цін дає змогу раціонально розподіляти обмежені ресурси та забезпечує координацію зусиль між афілійованими компаніями (децентралізованими підрозділами) для досягнення загальних стратегічних цілей. Однак потенціал використання трансфертного ціноутворення для управління різними аспектами і напрямами фінансової діяльності на мікрорівні на сьогодні досліджено недостатньо.Мета – систематизувати та поглибити концептуальні засади трансфертного ціноутворення як інструменту фінансового менеджменту складно організованих та інтегрованих підприємницьких структур.Результати. Методом вербально-дискурсивних міркувань аргументовано, що базові цілі трансфертного ціноутворення як управлінського інструменту значною мірою корелюють зі стратегічною метою фінансового менеджменту – зростання ринкової вартості суб’єктів підприємництва та добробуту їхніх власників. Розкрито механізм використання трансфертного ціноутворення для максимізації прибутку від реалізації продукції інтегрованих бізнес-структур шляхом маніпулювання фінансовими потоками афілійованих компаній та збільшення прибутку після оподаткування за допомогою легальних схем податкової оптимізації. Виокремлено основні податкові ризики, які генерує трансфертне ціноутворення на мікрорівні, та окреслено шляхи їхньої мінімізації. Висвітлено можливості застосування трансфертних цін в управлінні фінансовими ризиками шляхом концентрації фінансових результатів у регіонах (країнах) з високою макроекономічною, фінансовою та валютною стабільністю, а також у забезпеченні емпіричними даними для оперативного фінансового контролю, оцінювання фінансової результативності, фінансового прогнозування та планування (бюджетування) на всіх ієрархічних рівнях завдяки запровадженню дієвого управлінського і фінансового обліку та документообігу.Висновки. Трансфертне ціноутворення характеризується багатогранністю свого застосування в управлінні фінансами підприємств із розгалуженою структурою та господарських об’єднань, яке проявляється у раціональному розподілі доходів і витрат, максимізації валового і чистого прибутку, зниженні фінансових і податкових ризиків, формуванні релевантної інформаційної бази для цілей фінансового менеджменту. Подальші наукові пошуки в обраному напрямі доцільно сфокусувати на розробленні науково-методичних підходів і прикладних рекомендацій щодо ефективної практичної реалізації функцій трансфертного ціноутворення як важливого засобу управління фінансовими процесами і відносинами вказаних типів суб’єктів господарювання.