СТАНОВЛЕННЯ СИСТЕМИ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УКРАЇНИ: НОРМАТИВНИЙ І СОЦІАЛЬНО-ДЕМОГРАФІЧНИЙ АСПЕКТИ - Ріппа, Марія Богданівна (Науковий журнал «Світ фінансів», 2017)
Ріппа М. Б.  Становлення системи пенсійного забезпечення України: нормативний і соціально-демографічний аспекти. Охарактеризовано соціально-економічні і демографічні аспекти становлення державного пенсійного забезпечення (станом на початок 2004 р.), виокремлено етапи його розвитку і здійснено поглиблене дослідження їх фінансових аспектів. Встановлено три групи факторів – макроекономічні, демографічні, соціально-економічні, що спричинили кризу Пенсійного фонду України й обумовили необхідність кардинальної перебудови пенсійного забезпечення. Rippa M. Becoming of pension providing system of Ukraine: standard and socio-demographic aspects. The socio-economic and demographic aspects of becoming of the state pension providing are described, the stages of his development are selected and deep research is carried out them financial aspects. Three groups of factors are set – macroeconomic, demographic, socio-economic, that entailed the crisis of the pension fund of Ukraine and stipulated the necessity of cardinal alteration of the pension providing.