АКЦИЗ З “ОБІГУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ” - Федоренко, Анатолій Васильович (Науковий журнал «Світ фінансів», 2017)
Федоренко А. В. Акциз з «обігу цінних паперів». Розглянуто питання відповідності особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операції з деривативами загальним ознакам акцизного податку та виявлено окремі суперечності їх змісту. Особлива увага приділена механізмам практичного застосування акцизного податку та положенням Податкового кодексу, що потребують удосконалення. Обґрунтовано висновок про домінування фіскальної складової акцизного податку над його функцією як регулятора фондового ринку. Запропоновано зміни до Податкового кодексу з метою усунення колізій окремих норм, що регулюють оподаткування операцій з цінними паперами та деривативами. Fedorenko A. Axcise from circulation of securities. The questions of conformity of the special tax on operations of alienation of securities and operations with derivates to the general features of excise tax are considered and contradictions of their essence are exposed. The special attention is paid to the mechanisms of practicalapplication of excise tax and norms of the Tax Code, which need improvement. A conclusion is grounded about prevailing of fiscal role of excise tax above its function as a regulator of securities market. Amendments to the Tax Code are suggested with the purpose of elimination of collisions of several norms which regulate taxation of operations with securities and derivatives.