ІННОВАЦІЙНІ ВЕКТОРИ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ - ДЗЮБЛЮК, Олександр (Науковий журнал «Світ фінансів», 2019)
Вступ. В умовах зростання конкуренції у банківському секторі систематичне впровадження новітніх продуктів і технологій є запорукою успішності реалізації бізнес-моделей та ефективного завоювання й утримання відповідних сегментів фінансового ринку. Тому необхідною умовою ефективної діяльності банків є розробка і реалізація належної інноваційної стратегії, спрямованої передусім на оптимізацію управління ресурсним потенціалом, краще задоволення наявних потреб клієнтів, а також розробку й технічне вдосконалення послуг для адекватної відповіді на нові запити ринку, відповідно до економічних змін у глобалізованому середовищі.Мета – обґрунтувати і систематизувати теоретичні погляди щодо розуміння сутності і основних напрямів розвитку банківської системи на інноваційних засадах. Формування ефективної системи управління інноваційною діяльністю має стати найважливішою умовою забезпечення ефективності роботи комерційних банків та досягнення ними конкурентної переваги як на внутрішньому ринку, так і у глобалізованому фінансовому просторі.Результати. Проаналізовано і систематизовано основні теоретичні підходи до оцінки сутності інноваційної діяльності банків, визначено необхідність її розгляду з інституційних позицій для оцінки результативності інновацій. Обґрунтовано головні вектори активізації інноваційного процесу у комерційних банках: 1) впровадження інноваційних банківських продуктів та удосконалення існуючих послуг, здатних задовольнити максимально широке коло потреб клієнтів на фінансовому ринку; 2) зміна концепції просування банківських послуг до кінцевого споживача, запровадження інноваційних методів їх продаж та новітніх маркетингових стратегій; 3) модернізація організаційних структур банку і його структурних підрозділів з метою підвищення ефективності функціонування та швидкості реалізації управлінських рішень.Висновки. Банківські установи при формуванні власної стратегії мають розцінювати інноваційний вектор розвитку як найважливіший засіб забезпечення стабільності свого функціонування, економічного зростання і конкурентоспроможності, оскільки ефективність діяльності банку залежить від його здатності задовольняти певні потреби клієнтів. Результати впровадження таких нововведень можуть виявлятися у розширенні клієнтської бази банку, оптимізації його філіальної мережі й організаційної структури, збільшенні частки фінансового ринку, скороченні трансакційних витрат проведення банківських операцій, а також у забезпеченні стійкості функціонування банку в довгостроковій перспективі.