ФІСКАЛЬНО-КОНТРОЛЮЮЧІ ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ МИТНИХ ОРГАНІВ - БОНДАРЕНКО, Євген (Науковий журнал «Світ фінансів», 2021)
Вступ. Глибокі та всеохоплюючі за своєю сутністю політичні, економічні й соціальні процеси, що відбуваються в сучасній Україні, обумовлюють серйозні зміни в усвідомленні ролі та значення багатьох галузей і сфер діяльності держави, що слугують підґрунтям життя українського суспільства. До таких сфер, значення яких в останні роки постійно зростає, належить і сфера суспільних відносин, пов’язаних зі здійсненням зовнішньоекономічної діяльності. Саме тому дослідження інституційного механізму формування та реалізації митної політики, фіскальних пріоритетів діяльності митної служби, проблем контрольної та адміністративної діяльності митних органів, їх модернізації набуває нині виняткової гостроти й актуальності.Мета – визначити особливості і закономірності здійснення фіскальної та контролюючої функції митними органами в Україні, проаналізувати показники виконання дохідної частини Державного бюджету України в розрізі митних платежів, способи відпрацювання митних ризиків та окреслити шляхи протидії контрабандним явищам.Методи. У дослідженні використано методи діалектичного аналізу та синтезу, а також логічного узагальнення, порівняння і формалізації.Результати. Обґрунтовано сутність і роль митної політики у соціально-економічному розвитку держави. Акцентовано увагу на особливостях адміністрування митних платежів та мобілізації їх до бюджету. Доведено, що митні платежі посідають вагоме значення у структурі бюджетних надходжень. Проведено оцінку виконання планових показників фіскальної діяльності Державної митної служби України. Виявлено ризик-фактори митного простору та окреслено методичні аспекти їх відпрацювання. Удосконалення та цифровізація контрольно-перевірочної роботи митних органів сприятиме мінімізації фіскальних втрат, а також покращенню соціальної та економічної безпеки держави.Перспективи. У подальших наукових дослідженнях буде приділено увагу використанню сучасних інформаційних технологій і технічних засобів митного контролю в діяльності органів Державної митної служби України.