НАУКОВИЙ ВНЕСОК КЕЙНСА У РОЗВИТОК ТЕОРІЇ ДЕРЖАВНОГО, ФІНАНСОВОГО ТА ГРОШОВО-КРЕДИТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ - ЧИРАК, Ірина (Науковий журнал «Світ фінансів», 2022)
Вступ. В сучасних умовах, які характеризуються наростаючою нестабільністю ринкової економіки, все більше уваги науковці приділяють аналізу як вже існуючих, так і розробці нових підходів до регулювання економічних процесів. Особливо ретельна увага сучасних дослідників сконцентрована на теорії Дж. М. Кейнса, а у програмах урядів багатьох країн світу широко використовуються кейнсіанські рекомендації щодо стимулювання сукупного попиту за допомогою інструментів фінансового та грошово-кредитного регулювання.Мета – узагальнити науковий внесок Дж. М. Кейнса у розвиток теорії державного, фінансового і грошово-кредитного регулювання та зосередити увагу на особливостях впливу окремих чинників на величину ефективного сукупного попиту.Результати. Проаналізовано державну і політичну діяльність та науковий внесок Джона Мейнарда Кейнса у розвиток світової економічної думки. Узагальнено теоретичні підходи вченого до обґрунтування необхідності макроекономічного регулювання в умовах посилення економічної і фінансової нестабільності та подолання кризових явищ в економіці. З’ясовано, що вирішення важливих проблем ринкової економіки можливе на основі формування ефективного попиту на ресурси, регулювання якого можливе за рахунок інструментів фінансової і грошово-кредитної політики. Встановлено, що основні положення кейнсіанської теорії залишаються в арсеналі економічної науки, а її рекомендації щодо стимулювання ефективного сукупного попиту широко використовують уряди багатьох країн світу.Висновки. Показано, що основні положення кейнсіанської теорії і в наш час залишаються в арсеналі економічної науки і багато в чому визначають її теперішню спрямованість, хоча і відбулася їх певна еволюція у розробках сучасних кейнсіанців, які враховують сьогоднішні економічні реалії.