THEORETICAL CONCEPTUALIZATION OF TAX REGULATION OF THE INSURANCE MARKET - HUZELA, Iryna (Scientific journal «World of Finance», 2025)
Вступ. Новітнє соціально-економічне середовище в умовах посилення впливу військових ризиків потребує переосмислення ролі держави та вимагає розроблення раціональних механізмів державного втручання у розвиток страхового ринку, функціонування якого спрямоване на забезпечення фінансової стабільності ринкового середовища, економічного зростання та підвищення добробуту населення. Ефективність державного регулювання страхового ринку визначається інструментарієм податкової політики, що вимагає створення відповідного теоретико-концептуального підґрунтя, яке дасть змогу комплексно вирішити проблеми податкового регулювання страхового ринку в процесі надання страхового захисту та досягнення гармонізації інтересів страховиків, страхувальників і держави. Мета – поглибити концептуальні засади податкового регулювання страхового ринку шляхом удосконалення визначення його сутності, формулювання мети та розроблення класифікації інструментів. Результати. На основі систематизації науково-теоретичних підходів до розкриття сутності податкового регулювання запропоновано авторське визначення дефініції “податкове регулювання страхового ринку”, яке, на відміну від існуючих, враховує суб’єкт, об’єкт, методи й інструменти податкової політики та мету з урахуванням специфіки функціонування страхового ринку. Окреслено комплексну класифікацію інструментів податкового регулювання страхового ринку, яка має теоретичну та практичну цінність у процесі розмежування податкових інструментів у разі виявлення проблем чинного податкового режиму та під час розроблення державою обґрунтованих рішень щодо його удосконалення. Висновки. У державному втручанні в процес реформування ринку страхування особливе місце належить податковому регулюванню. Запропоновано методологічний підхід до вивчення податкового регулювання страхового ринку, розкрито сутність цього поняття як елементу регулятивного впливу держави на страховий ринок, обґрунтовано податковий вплив на діяльність страхових компаній у контексті збалансування інтересів учасників страхових відносин та держави. Систематизовано інструменти податкового регулювання страхового ринку, виокремлено такі ознаки класифікації, як сфера діяльності страховиків, види діяльності суб’єктів страхового ринку, місце розміщення та переміщення ризику в перестрахуванні. Introduction. One The modern socio-economic environment in the context of increasing military risks needs rethinking the role of the state and requires the development of rational mechanisms for state intervention in the development of the insurance market, and its effectiveness ensures the financial stability of the market environment, economic growth and increased well-being of the population. The effectiveness of state regulation of the insurance market is determined by the tools of tax policy, which requires the creation of an appropriate theoretical and conceptual basis that will allow to solve the problems of tax regulation of the insurance market comprehensively in the process of providing the insurance protection and achieving harmonization of the interests of insurers, policyholders and the state. The purpose of the article is to deepen the conceptual foundations of tax regulation of the insurance market by improving the definition of its essence, formulating the goal, and developing a classification of instruments. Results. Based on the systematization of scientific and theoretical approaches to revealing the essence of "tax regulation", the author’s definition of "tax regulation of the insurance market" is proposed, which, unlike existing ones, takes into account the subject, object, methods and instruments of tax policy and the goal, considering the specifics of the insurance market functioning. A comprehensive classification of instruments of tax regulation of the insurance market is outlined, which has theoretical and practical value in the process of distinguishing tax instruments when identifying problems of the current tax regime and developing substantiated decisions by the state to improve it. Conclusions. The following conclusions are drawn that with thestate intervention in the reform of the insurance market, a special place belongs to tax regulation. A methodological approach to the study of tax regulation of the insurance market is proposed, the essence of this concept as an element of the regulatory influence of the state on the insurance market is revealed, the tax impact on the activities of insurance companies is substantiated in the context of balancing the interests of participants in insurance relations and the state. The instruments of tax regulation of the insurance market are systematized, such classification features as the field of activity of insurers, types of activity of insurance market entities, location and transfer of risk in reinsurance are identified.