PARTICIPATORY APPROACHES TO MANAGING FINANCIAL SUPPORT FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF RURAL COMMUNITIES - ABRAMOVA, Iryna (Scientific journal «World of Finance», 2025)
Вступ. Партисипативні підходи до управління фінансовим забезпеченням сталого розвитку сільських громад базуються на активному залученні громадськості до процесу ухвалення рішень. Вони охоплюють спільне планування місцевого бюджету, проведення громадських слухань з питань фінансової політики громади, формування інтерактивних платформ для подання пропозицій і відгуків, а також регулярні консультації з зацікавленими сторонами. Впровадження таких підходів дає змогу громадам підвищити фінансову спроможність, а також створити умови для довгострокового економічного зростання та сталого розвитку. Мета – обґрунтувати партисипативні підходи до стратегічного управління фінансовим забезпеченням сталого розвитку сільських громад. Результати. Розглянуто партисипативне стратегічне управління як інструмент підвищення ефективності фінансового забезпечення сталого розвитку сільських територіальних громад України. Досліджено теоретичні засади цього підходу, його принципи та ключові компоненти, а також європейський досвід, який підтверджує ефективність партисипативного управління в процесах ухвалення фінансових рішень. Обґрунтовано, що залучення громадськості до фінансового планування сприяє підвищенню прозорості, відповідальності та ефективності використання ресурсів, що належать органам місцевого самоврядування. Особливу увагу приділено аналізу проблеми впровадження партисипативного управління в Україні. Висвітлено міжнародний досвід партисипативного управління. Обґрунтовано необхідність використання сучасних інструментів для залучення громадян до процесу управління фінансовими ресурсами громади, зокрема онлайн-платформи, геоінформаційні системи, мобільні додатки, громадські слухання. Висновки. Визначено, що ключовими факторами успіху є транспарентність інформації, моніторинг виконання бюджетних програм та диверсифікація джерел фінансування. Доведено, що запровадження партисипативного управління фінансовими ресурсами сприяє підвищенню ефективності місцевого самоврядування, зміцненню довіри до місцевої влади та створює підґрунтя для сталого розвитку сільських громад. Introduction. Participatory approaches to managing the financial support for the sustainable development of rural communities are based on the active involvement of the public in the decision-making process. The implementation of such approaches allows communities to increase their financial capacity, create conditions for long-term economic growth and sustainable development. The purpose of the article is to substantiate participatory approaches to the strategic management of financial support for sustainable development of rural communities. Results. The paper considers participatory strategic management as a tool for improving the efficiency of financial support for the sustainable development of rural communities in Ukraine. The theoretical foundations of this approach, its principles and key components, as well as the European experience confirming the effectiveness of participatory management in financial decision-making processes are investigated. It has been determined that public involvement in financial planning contributes to increasing transparency, responsibility and efficiency of the use of resources belonging to local governments. The article pays special attention to the analysis of the problem of implementing participatory governance in Ukraine. The international experience of participatory governance is highlighted. The necessity of using modern tools for involving citizens in the process of managing community financial resources, in particular, online platforms, geographic information systems, mobile applications, public hearings, is substantiated. Conclusions. It has been determined that the key success factors are transparency of information, monitoring of budget programmer and diversification of funding sources. The study proved that the introduction of participatory financial management contributes to the efficiency of local self-government, strengthens trust in local authorities and creates the basis for sustainable development of rural communities.