FORMS OF IMPLEMENTING PREFERENTIAL TRADE: ASYMMETRIES OF MODERN TRADE POLICY - PANCHENKO, Volodymyr; SHVORAK, Liudmyla (Scientific journal «World of Finance», 2025)
Вступ. У сучасному глобалізованому світі міжнародна торгівля відіграє ключову роль в економічному розвитку держав. Поряд із багатосторонніми торговельними угодами, що укладаються в рамках Світової організації торгівлі (СОТ), значного поширення набули двосторонні та регіональні торговельні домовленості. Серед найпоширеніших форм таких домовленостей виокремлюють регіональні торговельні угоди (РТУ) та преференційні торговельні домовленості (ПТД). Хоча ці терміни часто синонімізуються, між ними існують суттєві концептуальні та практичні відмінності, що потребують детального аналізу. Актуальність дослідження цих форм торговельних домовленостей зумовлена зростанням їх кількості та впливу на світову торговельну систему. Мета – узагальнити форми реалізації сучасної торговельної політики, спричинені підвищеним запитом на преференційну торгівлю в умовах боротьби із глобальними асиметріями економічного розвитку. Результати. Запропоновано авторський підхід до порівняння РТУ та ПТД, що уможливить уникнення термінологічних апроксимацій, які призводять до викривлення інформації про стан реалізації міжнародної торговельної політики. Зазначено, що Угода про асоціацію з ЄС містить елементи обох типів домовленостей, що створює можливості для поглиблення торговельної інтеграції з європейськими партнерами при збереженні гнучкості у відносинах з іншими країнами світу. Висновки. Доведено, що регіональні торговельні угоди та преференційні торговельні домовленості – це два різні, але взаємопов’язані інструменти міжнародної торговельної політики. Необхідна нова теоретична парадигма розуміння взаємодії між багатостороннім та регіональним торговельними режимами, де СОТ розглядають не як альтернативу РТУ, а як тригер становлення успішних преференційних угод. При осмисленні асиметрій міжнародного економічного розвитку слід комбінувати геополітичний аналіз з вивченням емпіричних даних про торговельні потоки, демонструючи тим самим, що торговельні режими функціонують як інструменти виховання геополітичних союзників. Розглянуто концепцію життєвого циклу торговельних режимів. Акцентовано на необхідності балансування між різними торговельними режимами відповідно до стадії розвитку країни, геополітичного позиціонування та мінливого глобального контексту. Introduction. In today’s globalized world, international trade plays a key role in the economic development of countries. Along with multilateral trade agreements concluded within the framework of the World Trade Organization, bilateral and regional trade agreements have become widespread. Among the most common forms of such agreements are regional trade agreements and preferential trade arrangements. Although these terms are often used synonymously, there are significant conceptual and practical differences between them that require detailed analysis. The relevance of studying these forms of trade agreements is due to their increasing number and impact on the world trading system. The purpose of the article is to analyze the forms of implementation of modern trade policy, caused by the increased demand for preferential trade in the context of combating global asymmetries of economic development. Results. The presented work proposes an author’s approach to comparing RTAs and PTAs, which will make it possible to avoid terminological approximations that lead to distortion of information about the state of implementation of international trade policy. It is noted that the The Association Agreement between the European Union and Ukraine, including a Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA), contains elements of both types of agreements, which creates opportunities for deepening trade integration with European partners while maintaining flexibility in relations with other countries of the world. Conclusions. The research proves that regional trade agreements and preferential trade arrangements are two different but interrelated instruments of international trade policy. A new theoretical paradigm is needed to understand the interaction between multilateral and regional trade regimes, where the WTO is considered not as an alternative to RTA, but as a trigger for the formation of successful preferential agreements. When understanding the asymmetries of international economic development, geopolitical analysis should be combined with the study of empirical data on trade flows, thereby demonstrating that trade regimes function as tools for nurturing geopolitical allies. The concept of the life cycle of trade regimes is considered. The emphasis is on the need to balance between different trade regimes in accordance with the stage of development of the country, geopolitical positioning and changing global context.