FINANCIAL RISK MANAGEMENT OF CONSTRUCTION COMPANIES IN THE IMPLEMENTATION OF HOUSING POLICY IN THE CONTEXT OF GLOBAL INSTABILITY - ALEKSEYENKO, Lyudmyla; YURKEVYCH, Oksana; ARTEMENKO, Liudmyla (Scientific journal «World of Finance», 2026)
Вступ. Житло є не лише “компонентом капіталу”, а ілліквідним, гетерогенним і колатеральним активом, що генерує системні ризики в умовах нестабільності. Інвестування має вирішальне значення для успіху будівельних проєктів, які є капіталомісткими та потребують великих обсягів ресурсів для досягнення цілей і завдань проєктного фінансування. Трансформація системи фінансового ризик-менеджменту вимагає переходу від макроекономічних моделей до мікрофундаментальних з урахуванням стрестестування сценаріїв, динамічного ціноутворення, торгу та хеджування. Мета – обґрунтувати теоретичний концепт інвестування проєктів житлового будівництва та задіяння фінансового ризик-менеджменту будівельних підприємств для підвищення безпековості діяльності будівельного сектору за умов глобальної нестабільності. Результати. Трансформація ризик-менеджменту будівельних підприємств можлива лише через інтеграцію макроекономічних моделей із наявним житловим сектором, мікроданими та кількісним аналізом фрикцій. Житлова політика потребує переходу до цілісної системи, де право на житло стає фінансовим і юридичним інструментом. Міжнародна координація, планування та регулювання земельних відносин забезпечать відновлення і стійку архітектуру. Громадські ініціативи інтегруються в ризик-менеджмент з дашбордами ризиків у Ukraine Investment Framework (UIF) для швидкої реакції інвесторів. Для будівельних підприємств за умов глобальної нестабільності важливо інтегрувати AI-моделі у ризик-менеджмент (прогнозування продажів, стрес-тести, PropTech); масштабувати хеджування опціонами для диверсифікації джерел інвестування; застосовувати моніторинг у реальному часі; сприяти інтеграції рентабельності в CRM з MLS для динамічного ціноутворення та AI-аналізу сигналів. Перспективи. Науково-пріоритетними напрямами досліджень є мікрофундаментальні моделі для оцінки ймовірності продажу житла, алгоритмічна фінансова диверсифікація портфеля об’єктів будівельних компаній, а також розробка стандартів оптимізації джерел фінансування залежно від рівня сегментації ринку житла. Трансформація фінансового ризик-менеджменту має сприяти переходу від пасивного моніторингу цін до активного управління кредитним каналом через мікродані, стрес-тестування та хеджування. Introduction. Housing is not just a “component of capital” but an illiquid, heterogeneous, and collateralized asset that generates systemic risks in an uncertain environment. Investing is crucial to the success of construction projects, which are capital-intensive and require large amounts of resources to achieve the goals and objectives of project finance. The transformation of the financial risk management system requires a shift from macroeconomic models to micro-fundamental ones, taking into account stress testing scenarios, dynamic pricing, trading, and hedging. The purpose of the article is to substantiate the theoretical concept of investing in housing construction projects and the use of financial risk management of construction enterprises to improve the security of the construction sector in the context of global instability. Results. The transformation of risk management of construction companies is only possible through the integration of macroeconomic models with the existing housing sector, micro data, and quantitative friction analysis. Housing policy needs to move to a holistic system where the right to housing becomes a financial and legal instrument. International coordination, planning, and regulation of land relations will ensure recovery and sustainable architecture. Civic initiatives are being integrated into risk management with risk dashboards in the Ukraine Investment Framework (UIF) for quick investor response. In the context of global instability, it is important for construction companies to integrate AI models into risk management (sales forecasting, stress tests, PropTech); scale option hedging to diversify investment sources; apply real-time monitoring; and promote the integration of profitability into CRM with MLS for dynamic pricing and AI signal analysis. Prospects. The research priorities include micro-fundamental models for assessing the probability of housing sales, algorithmic financial diversification of the portfolio of construction companies, and the development of standards for optimizing funding sources depending on the level of segmentation of the housing market. The transformation of financial risk management should facilitate the transition from passive price monitoring to active management of the credit channel through micro-data, stress testing, and hedging.