LIABILITY INSURANCE FOR MINE ACTION OPERATORS: CONCEPTUAL PRINCIPLES AND DEVELOPMENT CHALLENGES IN UKRAINE - HORYN, Volodymyr; KYIKO, Volodymyr (Scientific journal «World of Finance», 2025)
Вступ. Розглянуто концептуальні засади та проблеми розвитку страхування відповідальності операторів протимінної діяльності в Україні. Акцентовано увагу на особливостях воєнних ризиків та складності їхнього страхового покриття, визначено роль страхування відповідальності як механізму перерозподілу ризиків і гарантії відшкодування шкоди третім особам. Проаналізовано соціально-економічні наслідки впровадження страхування відповідальності операторів протимінної діяльності для розвитку аграрного сектору та національного страхового ринку. Висвітлено ключові бар’єри, які стримують його поширення, зокрема відсутність належної статистичної бази, високу вартість страхових полісів, а також низьку готовність громад і суб’єктів господарювання фінансувати страхові витрати тощо.Мета – обґрунтувати сутність, особливості та роль страхування відповідальності операторів протимінної діяльності, окреслити ключові проблеми його розвитку в сучасних умовах.Результати. Сформульовано підхід до розуміння страхування відповідальності операторів протимінної діяльності як системи економічних відносин, спрямованої на перерозподіл ризиків та компенсацію шкоди потерпілим внаслідок виконання робіт із гуманітарного розмінування територій. Визначено місце цього виду страхування у системі страхування воєнних ризиків. Сформульовано характерні ознаки страхування відповідальності операторів протимінної діяльності, до яких зараховано складність прогнозування збитків, високу ймовірність катастрофічних наслідків, тривалий часовий горизонт відповідальності, складність встановлення причинно-наслідкового зв’язку між діяльністю оператора і фактом настання збитків, високу вартість страхових полісів, наявність значної потреби у перестрахуванні, репутаційну і політичну чутливість та ін. Визначено, що страхування відповідальності операторів протимінної діяльності виконує важливу функцію колективного перерозподілу ризиків, що сприяє підвищенню довіри до процесів гуманітарного розмінування. Обґрунтовано, що розвиток цього виду страхування є передумовою для відновлення економічної активності на очищених територіях, стимулювання інвестиційної привабливості аграрного сектору та розширення можливостей національного страхового ринку. Introduction. The article examines the conceptual foundations and problems of developing liability insurance for mine action operators in Ukraine. It focuses on the specific nature of military risks and the complexity of their insurance coverage, and defines the role of liability insurance as a mechanism for risk redistribution and a guarantee of compensation for damage to third parties. The article analyses the socio-economic consequences of introducing liability insurance for mine action operators for the development of the agricultural sector and the national insurance market. The key barriers that hinder its spread are highlighted, in particular, the lack of an adequate statistical base, the high cost of insurance policies, and the low willingness of communities and businesses to finance insurance costs, etc.The purpose of the article is to reveal the essence, features and role of liability insurance for mine action operators and to outline the key problems of its development in modern conditions.Results. An approach to understanding the liability insurance of mine action operators as a system of economic relations aimed at redistributing risks and compensating victims for damage caused by humanitarian demining operations has been formulated. The place of this type of insurance in the system of war risk insurance has been determined. The characteristic features of liability insurance for mine action operators have been formulated, which include the complexity of predicting losses, the high probability of catastrophic consequences, a long liability time horizon, the complexity of establishing a causal link between the operator’s activities and the occurrence of damage, the high cost of insurance policies, the significant need for reinsurance, reputational and political sensitivity, and others. It has been determined that liability insurance for mine action operators performs an important function of collective risk redistribution, which contributes to increasing confidence in humanitarian demining processes. It is argued that the development of this type of insurance is a prerequisite for the restoration of economic activity in cleared areas, stimulating the investment attractiveness of the agricultural sector, and expanding the opportunities of the national insurance market.