TAXATION OF CRYPTOCURRENCY: UKRAINIAN AND INTERNATIONAL EXPERIENCE - PUKHALSKYI, Vadym; YAROSCHUK, Vitalina (Scientific journal «World of Finance», 2026)
Вступ. Активний розвиток цифрових технологій сприяв появі нових форм фінансових активів, серед яких особливе місце посідають криптовалюти. Їх децентралізований характер та високий рівень анонімності створюють як значні можливості для розвитку цифрової економіки, так і виклики для системи оподаткування. В Україні поки що відсутня чітка та всеосяжна система податкового регулювання операцій із криптовалютами, що ускладнює визначення правового статусу цих активів, бази та механізмів їх оподаткування. Отож, особливої актуальності набуває аналіз міжнародного досвіду у сфері оподаткування цифрових активів та адаптація ефективних моделей до українських умов.Мета – проаналізувати сучасний стан оподаткування криптовалют в Україні, визначити основні проблеми податкового регулювання цифрових активів та узагальнити міжнародний досвід для формування ефективної системи їх оподаткування.Результати. Визначено відсутність спеціального податкового законодавства щодо оподаткування цифрових активів в Україні, що створює правову невизначеність. Проведено систематизацію криптовалют за основними ознаками, розглянуто підходи до їхнього бухгалтерського обліку та оподаткування. Узагальнено міжнародну практику, яка свідчить про різноманітність підходів – від повного визнання криптоактивів як майна до їх часткової заборони.Висновки. Для ефективного оподаткування криптовалют в Україні необхідно розробити комплексну законодавчу базу, яка забезпечить прозорість фінансових операцій, визначить порядок обліку доходів і створить умови для належного оподаткування цифрових активів. Врахування міжнародного досвіду дасть змогу сформувати збалансовану систему податкового регулювання, що сприятиме розвитку цифрової економіки держави. Introduction. The active development of digital technologies has led to the emergence of new forms of financial assets, among which cryptocurrencies occupy a special place. Their decentralized nature and high level of anonymity create both significant opportunities for the development of the digital economy and challenges for the taxation system. In Ukraine, there is still no clear and comprehensive framework for the taxation of cryptocurrency transactions, which complicates the determination of their legal status, tax base, and taxation mechanisms. In this context, analyzing international experience in the taxation of digital assets and adapting effective models to Ukrainian conditions becomes particularly relevant.The purpose of the article is to analyze the current state of taxation of cryptocurrencies in Ukraine, develop the main problems of tax regulation of digital assets and summarize international experience to form an effective system of their taxation.Results. Violations of special tax legislation on the taxation of digital assets in Ukraine were identified, which creates legal uncertainty. Cryptocurrencies were systematized according to the main features suitable for their accounting and taxation. General international practice, which has a choice of a variety of approaches – from full recognition of cryptoassets as property to their partial ban.Conclusions. For effective taxation of cryptocurrencies in Ukraine, it is necessary to develop a comprehensive legislative framework that ensures the transparency of financial transactions, determine the procedure for accounting for income and create conditions for proper taxation of digital assets. Taking into account international experience will allow to form a balanced system of tax regulation, which will contribute to the development of the state’s digital economy.