ФІСКАЛЬНІ ТА СОЦІАЛЬНІ ДЕТЕРМІНАНТИ ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

Володимир УГРИН

Анотація


Вступ. На сьогодні прямі податки є вагомим фінансовим регулятором соціально-економічних процесів, одним із найважливіших джерел формування бюджету країни і суттєвим інструментом державного регулювання. Податок на доходи фізичних осіб є головним, через який реалізується соціальна політика в розвинених країнах світу. До переваг цього податку належать його соціальна справедливість та фіскальна ефективність, оскільки він спроможний поставити рівень оподаткування в пряму залежність від обсягу доходу платників. Крім того, за допомогою прогресивних ставок і пільг в оподаткуванні можна зменшувати податкове навантаження для малозабезпечених верств населення і посилювати для осіб з високими доходами.

Мета – проаналізувати теоретичні та практичні аспекти адміністрування податку на доходи фізичних осіб в умовах реформування фіскальної політики України, систематизувати напрямки удосконалення справляння податку на доходи фізичних осіб до місцевих і державного бюджетів.

Методи. У статті використано методи діалектичного аналізу та синтезу, дедукції, індукції, логічного узагальнення, порівняння і формалізації.

Результати. Досліджено сутність і роль адміністрування податку на доходи фізичних осіб. Розглянуто особливості формування доходу громадян як об’єкта оподаткування. Проведено моніторинг та аналіз показників надходження податку на доходи фізичних осіб до місцевих і державного бюджетів. Досліджено темпи зростання номінальних надходжень податку на доходи фізичних осіб і військового збору, реальної та номінальної заробітних плат. Виявлено, що основними факторами зниження рівня фіскальної ефективності податку на доходи фізичних осіб в Україні є тінізація доходів громадян та відтік робочої сили, зокрема кваліфікованого персоналу. Податкова політика України за останні п’ять років є фіскально орієнтованою та не враховує соціального аспекту оподаткування доходів громадян. У результаті проведеного дослідження систематизовано напрями підвищення ефективності оподаткування доходів фізичних осіб в Україні, що базуються на зарубіжному досвіді.

Перспективи. Діюча модель податку на доходи фізичних осіб не достатньо виконує соціально економічну функцію, не забезпечує соціально справедливого розподілу доходів між різними верствами населення. Останніми роками зберігається фіскальна значущість податку на доходи фізичних осіб, однак система оподаткування доходів громадян потребує застосування прогресивних ставок. Тому перспективними напрямами майбутніх досліджень мають бути розробка і вдосконалення механізму оподаткування доходів громадян у контексті забезпечення їх соціально економічних інтересів.


Ключові слова


податкова система, фіскальна ефективність, соціальна справедливість, податок на доходи фізичних осіб, доходи населення, податкова соціальна пільга

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Seligman E. R. A. The income tax: a study of the history, theory, and practice of income taxation at home and abroad. The Lawbook Exchange, Ltd. 1914 URL: https://goo.gl/bUJuAfа.

Хикс Дж. Р. Стоимость и капитал / под общ. ред. Р. М. Энтова. Москва: Издательская группа “Прогресс”, 1993. 459 с.

Дутова Н. В., Лесік Є. С. Оподаткування доходів фізичних осіб в Україні: проблеми та вдосконалення на базі досвіду зарубіжних країн. Економіка і організація управління. 2019. Вип. 1. С. 43–52.

Демиденко Л. М., Тюріна М. М. Оподаткування доходів громадян в Україні: фіскальні новації. Інвестиції: практика та досвід. 2017. Вип. 16. С. 45–48.

Швець Ю. О., Бахметова Я. Ю. Оподаткування доходів фізичних осіб: проблеми та перспективи в Україні та ЄС. Глобальні та національні проблеми економіки. 2017. № 17. С. 771–775.

Сибірянська Ю., Пірникоза П. Фіскальні та соціальні ефекти реформування податку на доходи фізичних осіб в Україні. Офіс з фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України. URL: https://platforma-msb.org/wpcontent/uploads/2017/09/2017-07-18-Fiskalni_ta_sots_efekty-Personal-income-tax.pdf.

Куба О. В., Горбенко Я. О. Оподаткування доходів фізичних осіб: закордонний та вітчизняний досвід. Глобальні та національні проблеми економіки. 2018. Вип. 22. С. 931–935.

Яроцька Т. Р. Податок на доходи фізичних осіб: вітчизняні та іноземні антикризові заходи під час пандемії COVID-19. НДІ фіскальної політики. URL: https://www.ndifp.com/1507/.

Річний звіт про виконання Державного бюджету України за 2015–2019 рр. Державна казначейська служба України. URL: https://www.treasury.gov.ua/.

Мінімальна зарплата в Україні. Мінфін. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/labour/salary/min/.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019