ПРОБЛЕМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО ОПОДАТКУВАННЯ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

Світлана СУЧЕК

Анотація


Вступ. Провадження господарської діяльності фізичними та юридичними особами в частині випадків, передбачених виробничим процесом, завдає збитків стану довкілля. Система “платного забруднення” має створити для підприємця такі умови, коли він буде прагнути до зменшення або ж повної відмови від негативного впливу на навколишнє середовище, при цьому для держави вона стане джерелом акумулювання коштів, що в подальшому будуть спрямовані на відновлення екології та формування належних умов для переходу на “зелений” спосіб ведення діяльності. У цьому контексті важливим завданням є аналіз поточного стану системи екологічного оподаткування в Україні та розробка рекомендацій щодо його вдосконалення.

Мета – виокремити проблеми справляння екологічного податку в Україні, використання коштів, акумульованих за рахунок екологічного оподаткування, та обґрунтувати шляхи вирішення існуючих завдань в умовах євроінтеграції.

Методи. Використано низку загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема: аналіз, синтез, узагальнення та статистичний.

Результати. Систематизовано дані щодо “зелених” доходів і видатків Державного бюджету України. Проаналізовано структуру та динаміку надходжень від різних видів екологічних платежів, а також досвід екологічного оподаткування в країнах Європейського Союзу. Окреслено проблемні аспекти “зелених” державних фінансів та запропоновано шляхи їх вирішення.

Перспективи. У подальших наукових дослідженнях необхідно зосередити увагу на оцінці взаємозв’язку екологічно-економічної політики держави з розвитком економіки загалом, провести аналіз реальних і потенційних ризиків для бізнесу та населення за умови реалізації урядом взятих євроінтеграційних зобов’язань.


Ключові слова


екологічний податок, надходження екологічного податку, Державний бюджет України, видатки на природоохоронні цілі

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Веклич О. О. Пропозиції щодо посилення дієвості застосування в Україні податку на викиди двоокису вуглецю, 2018. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/9_2018/3.pdf.

Кравців В. С., Жук П. В., Стадницький Ю. І. Екологічна безпека в європейських країнах: методи економічного регулювання й досвід для України: наукова доповідь. Львів: Арал, 2020. 97 с.

Канонішена-Коваленко К. В. Екологічний податок від А до Я. Київ: Фундація “Відкрите суспільство”, 2017. 108 с.

Карлін М. І. Фінансовий інструментарій забезпечення кліматичної безпеки: проблеми використання в світі та в Україні. 2019. URL: https://echas.vnu.edu.ua/index.php/echas/article/view/430/356.

Karlin М., Stashchuk О., Borysiuk О. Financial aspects of taking into account of new economic risks in the activity of enterprises. Financial and Credit Activity: Problems of Theory and Practice. 2021. № 4(39). С. 376–386. URL: https://doi.org/10.18371/fcaptp.v4i39.241330.

Матвійчук Н. М. Фінанси природокористування. Луцьк: Терен, 2019. 284 с.

Дані Казначейської служби України про виконання Державного бюджету України. URL: https://www.treasury.gov.ua/ua/file-storage/vikonannya-derzhavnogo-byudzhetu.

Податковий кодекс України. Закон України №2755-VІ вiд 02.12.2010 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17.

“Зелені” перегони. Як Україні не втратити доступ до ринку ЄС. URL: https://www.epravda.com.ua/projects/ekopromyslovist/2021/02/26/671344/.

Аналізуємо виконання президентської програми: контроль за забрудненням річок URL: https://www.slovoidilo.ua/2021/06/10/stattja/polityka/analizuyemo-vykonannya-prezydentskoyiprohramy-kontrol-zabrudnennyam-richok.

Environmental tax statistics. URL: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Environmental_tax_statistics#Environmental_taxes_in_the_EU.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019