ВНУТРІШНІ ДИСБАЛАНСИ ТА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ В УКРАЇНІ У ПЛОЩИНІ ФІСКАЛЬНО- МОНЕТАРНОЇ ПРОБЛЕМАТИКИ

Сергій ШВЕЦЬ

Анотація


Вступ. Економічне зростання в Україні суттєво гальмується частим перебігом криз, однією з причин розгортання яких є накопичені дисбаланси, що об’єктивно виникають через нехтування фундаментальними законами під час розробки та реалізації економічної політики.

Мета – дослідити внутрішні дисбаланси в Україні з позиції окреслення причин і наслідків гальмування економічного зростання у площині фіскально-монетарної проблематики.

Результати. Критичне переосмислення закону кількісного обміну з позицій балансу між сукупним попитом і пропозицією дало можливість реконструювати рух по колу, яким українська економіка прямує десять років поспіль. Відтворення динаміки співпадаючого і випереджувального інтегральних індексів підтвердило існування розбіжності між сукупним попитом і пропозицією. Результати параметричного моделювання системи раннього попередження показали, що додатковий відсоток порушення балансу між сукупним попитом і пропозицією збільшує ймовірність настання кризи в Україні на 4%. Виразний вплив боргового чинника на макроекономічну динаміку дав змогу побудувати квартальну економетричну модель із ретрансляцією експоненціального тренду нагромадження внутрішнього державного боргу на результативну змінну ВВП. Використання динамічної стохастичної моделі загальної рівноваги дало можливість протестувати ймовірність виходу економіки на рівень сталих темпів зростання за умови імплементації золотого правила фіскального режиму. Завдяки дії фіскального мультиплікатора короткостроковий ефект витіснення через накопичення боргу для фінансування державних інвестицій компенсується зростанням виробництва у тривалій перспективі. Критичним параметром за такого сценарію є ефективність державних інвестицій, підвищення рівня яких має стати одним із цільових заходів реалізації економічної політики.

Висновки. Координація фіскальної і монетарної політики є запорукою врівноваження макроекономічних дисбалансів та активізації економічної динаміки. Зважаючи на зростання державного боргу в Україні у зв’язку з пандемією COVID-19, варто ощадливо оперувати ресурсом запозичень в процесі реалізації державної інвестиційної експансії стимулювання економічного зростання.


Ключові слова


дисбаланси в економіці, економічне зростання, фіскально-монетарна взаємодія, закон кількісного обміну, державний борг, економіко-математичне моделювання.

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


McConnell C., Brue S., Flynn S. Economics: principles, problems & policies. McGraw-Hill, 2014. 992 p.

Теоретичні та практичні аспекти розпізнавання патологічних процесів в економіці України: кол. моногр. / за заг. ред. М. О. Кизима. Харків: ФОП Лібуркіна Л. М., 2021. 426 с.

Чинники і тренди економічного зростання в Україні: кол. моногр. / за ред. д-ра екон. наук М.І.Скрипниченко. ДУ “Ін-т екон. та прогнозув. НАН України”. Київ, 2018. 386 с.

Богдан І. В. та ін. Економіко-математичні моделі для діагностики фіскальної політики. Фінанси України. 2018. № 3. C. 43–66.

Моделі ідентифікації макроекономічних дисбалансів в Україні: кол. моногр. / за ред. д-ра екон. наук Скрипниченко М.І. ДУ “Інститут економіки та прогнозування НАН України”. Київ, 2015. 544 с.

Крючкова І. В. Європейський досвід завчасного виявлення макроекономічних дисбалансів: рекомендації для України. Економіка і прогнозування. 2017. № 4. С. 39–58.

Шумська С. С. Моніторинг макроекономічних дисбалансів за індикаторами фінансової сфери: європейські уроки для України. Держава та регіони. Економіка та підприємництво. 2018. № 6 (105). С. 97–107.

Геєць В. та ін. Макроекономічні дисбаланси в Україні: моніторинг на основі MIP Scoreboard та модельні оцінки їхнього впливу на зростання і стабільність. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. 2020. № 2 (33). С. 296–305.

Soukiazis E., Cerqueira P., Antunes M. Modelling economic growth with internal and external imbalances: empirical evidence from Portugal. Economic Modelling. 2012. Vol. 29. Issue 2. P. 478–486.

Системний аналіз формування державної політики в умовах макроекономічної дестабілізації / за ред. д-ра економ. наук. проф. І.Г. Лук’яненко. Київ: НаУКМА. 2017. 464 с.

Козюк В. Монетарні засади глобальної фінансової стабільності: монографія. Тернопіль: Економічна думка, 2009. 728 с.

Системна криза банківського сектору в Україні і стратегія її подолання: монографія / за ред. д.е.н., проф. С. М. Аржевітіна, д.е.н., проф. Т. Є. Унковської. Київ: КНЕУ, 2017. 182 с.

Проблеми та перспективи зміцнення стійкості фінансової системи України: аналіт. доп. / за наук. ред. Я. А. Жаліла. Київ: НІСД, 2021. 104 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019