ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ МАЙНІНГУ КРИПТОВАЛЮТ

Ігор ГОНАК

Анотація


Вступ. Економічний розвиток України у третій декаді ХХІ ст. значною мірою ви­значатиметься розвитком цифрових технологій, від якого напряму залежить крипто­валютний бізнес. Згідно з Індексом, запропонованим сайтом chainalysis.com, Україна є одним із лідерів у світі та беззаперечним лідером у Європі за сприйняттям криптова­лют. Це стало можливим завдяки активному розвитку фінансових та інформаційних технологій, а фінансово-економічні та військово-політичні кризи лише надають розви­тку криптовалютному бізнесу додаткового імпульсу через свою глобальність та повну чи опосередковану незалежність від спроб державного регулювання. Одним із напрямків розвитку криптовалютного бізнесу є майнінг криптовалют.

Мета – розкрити алгоритм ведення бізнесу у сфері майнінгу криптовалют та еко­номічну ефективність майнінгу в Україні і можливості його впливу на економічне зрос­тання в країні.

Результати. Майнінг криптовалют є процесом створення криптовалютних мо­нет. Досліджено, що процес майнінгу криптовалют не є фінансовою пірамідою чи яко­юсь віртуальною грою, а одним із новітніх видів ведення бізнесу, який потребує значних теоретичних і практичних економічних та технічних знань, є економічно доцільним як у коротко- так і у довгостроковій перспективі. Для здійснення майнінгу можна викорис­товувати різноманітне комп’ютерне обладнання, залежно від поставлених майнером економічних завдань та бажаних результатів. Для майнінгу у промислових масшта­бах розроблене ASIC-обладнання. Для інвестування використовують хмарний майнінг. Якщо відсутні знання про майнінг та обмежений фінансовий ресурс, варто скориста­тися браузерним майнінгом чи майнити на власному ПК, ноутбуці чи смартфоні. Про­те найефективніший і найбільш розповсюджений майнінг відбувається на відеокартах. Розраховано, що між нарахуванням доходу майнерів на майнінг-пулі Ethermine та добо­вим прибутком від майнінгу спостерігається незначна кореляція.

Висновки. Незважаючи на те, що історія здійснення криптовалютного бізнесу на­раховує лише півтора десятиліття, майнінг, як об’єкт здійснення бізнесу в Україні, є потужними економічно ефективним видом підприємницької діяльності. У світовому рейтингу сприйняття криптовалют Україна є одним з лідерів. Спроби здійснення пра­вового регулювання майнінгу криптовалют та його поступове впровадження не зава­жають створенню, розповсюдженню та використанню криптовалютних монет, проте створюватимуть трансформовані умови економічної привабливості майнінгу крипто­монет як об’єктів бізнесу.


Ключові слова


криптовалюта, криптомонета, криптовалютна монета, криптовалютний бізнес, криптовалютна біржа, майнінг, майнінг-пул, майнер, Bitcoin, Ethereum, економічна ефективність майнінгу

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Foreign Policy: Україна хоче стати епіцентром криптовалют, попри енерговитрати й ризики корупції. Радіо Свобода, 04 червня 2021. URL: https://www.radiosvoboda.org/a/ukrayina-kryptovalyuty-enerhovytraty-koruptsiya/31289279. html.

Ешфорд К., Шмідт Д. Що таке криптовалюта? Forbes Advisor, 3 січня 2022 р. URL: https://www.forbes.com/advisor/investing/what-is-cryptocurrency/.

Мамзуренко О. Майнінг криптовалют: як саме це працює і скільки можна заробляти? CRYPTO, 23.01.2021. URL: https://nachasi.com/crypto/2021/01/23/what-is-mining/.

Що таке майнінг, які бувають види майнінгу і чи можна на цьому заробити? BANKCHART. UA. Квітень 2022 року. URL: https://bankchart. com.ua/finansoviy_gid/investitsiyi/statti/scho_ take_mayning_yaki_buvayut_vidi_mayningu_i_chi_mozhna_na_tsomu_zarobiti_#3_7.

Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index. UNIVERSITY OF CAMBRIDGE. Judge Business School. URL: https://cbeci.org/cbeci/comparisons.

Население Египта. Сountrymeters, 2022. URL: https://countrymeters.info/ru/ Egypt#population_2022.

Черкашин В. Україна 2020 року посіла десяте місце в списку країн, які отримали найбільший прибуток від продажу біткоїнів. ZN.UA. URL: https://zn.ua/ukr/macrolevel/lishe-za-rik-ukrajinski-majneri-prodalibitkojiniv-na-400-mln-dol.html.

Ребрик М. А. Криптоактиви: міфи, факти та потенційний вплив на монетарну сферу. Семінар для викладачів ЗВО. Національний банк України. 29 травня 2021 року. URL: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/Rebryk_2021-29-05.pdf?v=4.

Недєлков К., Цяцьоркін М., Примак К. Хакери вкрали $1,1 млрд у криптовалюті лише за третій квартал 2021-го. Як зберегти криптокошти та анонімність рахунків. Forbes, 17 листопада 2021. URL: https://forbes.ua/money/khakeri-vkrali-11-mlrd-u-kriptovalyuti-lishe-za-tretiy-kvartal-2021-yak-zberegti-kriptokoshti-ta-anonimnist-rakhunkiv-17112021-2796.

Крупка Я., Окренець В. Криптовалюта як об’єкт обліку і джерело економічних вигод. Вісник Тернопільського національного економічного університету. 2020. № 3. C. 238–251.

Майнінг криптовалют можна використовувати навіть для обігріву будинку. Мінфін, 23 травня 2021. URL: https://minfin.com.ua/ua/2021/05/23/65239574/.

Mining. NICEHASH. URL: https://www.nicehash.com/mining.

Mining. Awesome Miner. URL: https://www.awesomeminer.com/.

Калькулятори прибутку від майнінгу криптовалют. Whattomine. URL: https://whattomine.com/calculators.

Tepper T., Schmidt J. The best crypto exchanges of April 2022. Forbes Advisor. (8, April, 2022). URL: https://www.forbes.com/advisor/investing/best-crypto-exchanges/.

ETH. Ethermine. URL: https://ethermine.org/miners/.

Інформація про середню ціну купівлі електричної енергії на балансуючому ринку – з 01 січня 2021 року. Рівнеобленерго, 20 жовтня 2021. URL: https://www.roe.vsei.ua/informatsiya-pro-serednyu-tsinu-kupivli-elektrychnoyi-energiyi-na-balansuyuchomu-rynku-z-01-sichnya-2021-roku/tariffs/.

Роздрібні ціни на природний газ для комунально-побутових, промислових споживачів і бюджетних установ. ДП “ГАЗПОСТАЧ” ТОВ “ТЕРНОПІЛЬМІСЬКГАЗ”. URL: http://gazpostach.te.ua/tarifs/ystanov.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019