ПРОБЛЕМИ КРЕДИТУВАННЯ МІКРОПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Галина ЗАБЧУК, Ольга ІВАЩУК, Богдан СЕНІВ

Анотація


Вступ. Мікропідприємства України внаслідок повномасштабної війни з російською федерацією піддалися негативному впливу факторів, пов’язаних із бойовими діями, які призвели до погіршення їх фінансово-економічного стану та зростання кредитних ризиків, що обмежило доступ мікробізнесу до банківського кредитування. Зважаючи на затягування війни та поступове зниження купівельної спроможності населення, мікропідприємства потребуватимуть державної кредитної підтримки для збереження бізнесу та формування умов для його розвитку в період повоєнної відбудови країни. Відтак, в теорії та практиці банківського кредитування мікропідприємств актуалізується питання щодо пошуку ефективних механізмів кредитного забезпечення мікробізнесу в умовах воєнного стану.

Мета – проаналізувати проблеми кредитування мікробізнесу в умовах воєнного стану в Україні та запропонувати науково-обґрунтовані пропозиції щодо удосконалення політики банківського кредитування малих підприємств.

Результати. Досліджено сучасні тенденції банківського кредитування мікропідприємств України в умовах воєнного стану. Обґрунтовано три групи ключових проблем, які негативно позначилися на динаміці і строковості банківського кредитування мікробізнесу, а саме: неефективна монетарна політика Національного банку України у контексті боротьби з інфляцією; зростання кредитних ризиків внаслідок бойових дій і погіршення макроекономічної кон’юнктури; прогалини у державній програмі “Доступні кредити 5-7-9”. На основі оцінки виявлених проблем банківського кредитування мікропідприємств в Україні обґрунтовано заходи щодо його активізації в умовах воєнного стану та з огляду на необхідність розвитку переробної промисловості, виробничої інфраструктури та підтримки сімейного фермерства, як одного із видів мікробізнесу.

Висновки. Вирішення наявних проблем кредитування мікропідприємництва запропоновано шляхом перегляду процентної політики НБУ в контексті боротьби з немонетарною інфляцією монетарними методами, що потребує зниження відсоткових ставок, насамперед за депозитними сертифікатами з метою вивільнення коштів для цільового кредитування мікробізнесу. Розширення також потребують напрямки кредитування мікробізнесу в межах існуючої державної програми “Доступні кредити 5-7-9” за рахунок цільового спрямування коштів на розвиток переробної промисловості, виробничої інфраструктури мікробізнесу, а також розвитку сімейного фермерства, що в кінцевому підсумку дасть змогу підвищити рівень розвитку місцевої економіки, збільшити кількість робочих місць і забезпечити добробут населення України.


Ключові слова


банківське кредитування, мікропідприємство, процентні ставки, доступні кредити, державна підтримка

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Версаль Н. І. Переваги та недоліки зовнішніх джерел фінансування малих та середніх підприємств в Україні. Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 2020. №1. С. 182–194.

Жаворонок А. В. Сучасний стан кредитування малого бізнесу та його роль у розвитку національної економіки. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. 2022. Т. 2. Вип. 18. С. 158–177.

Лапішко М. Л., Косик В. Ю. Державна підтримка кредитування малого та середнього бізнесу: здобутки та проблеми. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2021. Вип. 5 (32). С. 135–141.

Назлуханян С. С. Особливості та проблеми банківського кредитування малого бізнесу в Україні. Соціально-гуманітарний вісник. 2019. Вип. 25. С. 183–187.

Погореленко Н. П., Коваль В. О. Кредитування малого та середнього бізнесу: аналіз діючих умов та підходи до підвищення ефективності його державної підтримки. Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління. 2021. Т. 21. Вип. 4 (47). С. 218–233.

Руда О. Л., Турчик М. М. Організація банківського кредитування малого та середнього бізнесу в Україні. Ефективна економіка. 2018. №10. С. 1–7.

Ступницький О. І., Волга В. О. Мікрокредитування малого бізнесу в Україні: досвід ЕС та напрямки реформування. Вісник Маріупольського державного університету. Економіка. 2015. Вип. 9. С. 48–58.

Шелудько С. А., Тараненко Д. С. Банківське кредитування в стратегії фінансування мікро-, малого та середнього бізнесу. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2021. № 5–6. С. 282–283.

Офіційний сайт Державної служби статистики. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/

Стан та потреби бізнесу в умовах війни: результати опитування. URL: https://business.diia.gov.ua/cases/novini/stan-ta-potrebibiznesu-v-umovah-vijni-rezultati-opituvanna.

Павлиш О. 20% малого і середнього бізнесу втратили понад $100 тисяч через війну – опитування. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2022/08/16/690482.

Жирій К. Через війну 80% компаній зіткнулися з падінням бізнесу – опитування. URL: https://www.unian.ua/economics/finance/cherez-viynu-80-kompaniy-zitknulisya-zpadinnyam-biznesu-opituvannya-12127062.html.

Офіційний сайт Національного банку України. URL: https://bank.gov.ua.

Офіційний сайт Європейського центрального банку. URL: https://www.ecb.europa.eu.

Офіційний сайт АТ “Укрсиббанк”. URL: https://ukrsibbank.com/middle-and-small-business/credits.

Офіційний сайт АТ “Райффайзен банк”. URL: https://raiffeisen.ua/biznesu/kredity.

Офіційний сайт АТ “ОТП Банк”. URL: https://www.otpbank.com.ua/smb/productsfinancing/

Державна програма “Доступні кредити 5-7-9”. URL: https://5-7-9.gov.ua/#prog.

Офіційний сайт Фонду розвитку підприємництва. URL: https://bdf.gov.ua/uk/pro-nuf.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019