СУЧАСНИЙ СТАН ТА НАПРЯМИ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

Ярослав ЧАЙКОВСЬКИЙ

Анотація


Вступ. У статті проведено аналіз тенденцій сучасного стану банківського кредитування малого і середнього бізнесу в Україні та банківських продуктів і програм допомоги малому і середньому підприємництву, які надають окремі державні банки. Обґрунтовано висновки щодо сучасного стану та визначено напрями розвитку банківського кредитування малого і середнього бізнесу.

Мета – проаналізувати сучасний стан банківського кредитування малих і середніх підприємств в Україні, визначити проблеми у цій сфері, а також розробити практичні і методологічні рекомендації щодо вдосконалення роботи банківських установ у сфері кредитування малого і середнього бізнесу.

Методи. Для класифікації малих і середніх підприємств, дослідження сучасного стану банківського кредитування суб’єктів малого та середнього бізнесу використані статистичні методи, а також аналізу та спостереження. За допомогою статистичного і графічного методів узагальнено статистичні дані, які відображено у таблицях і рисунках. На основі діалектичного методу пізнання проаналізовано банківські продукти та програми допомоги малому і середньому підприємництву. Узагальнення результатів використано для формулювання висновків щодо тенденцій і сучасного стану банківського кредитування малого і середнього бізнесу в Україні.

Результати. Вивчення тенденцій розвитку підприємницьких структур показує, що сучасні економічні фінансові негаразди, що обумовлені пандемією COVID-19, поставили сектор малого і середнього підприємництва у вкрай складні фінансові умови. Проведено аналіз причин зниження темпів банківського кредитування суб’єктів малого і середнього підприємництва. Розглянуто банківські продукти та програми допомоги малому і середньому підприємництву, які надають окремі державні банки. Обґрунтовано основні напрями активізації кредитування банківськими установами суб’єктів малого і середнього підприємництва.

Перспективи. На тлі проблем, які пов’язані з кредитуванням малих і середніх підприємств, особливий інтерес становлять освоєння та впровадження нових кредитних технологій, інноваційних проектів, розробка нових банківських продуктів і послуг для малих і середніх підприємств.


Ключові слова


малий і середній бізнес, мікропідприємства, джерела фінансування капітальних інвестицій, банківські установи, банківське кредитування, державна підтримка малого і середнього бізнесу

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Сич О. А., Волос І. І. Сучасний стан та умови кредитування малого та середнього бізнесу в Україні. Молодий вчений. 2018. № 2 (54). С. 421–424. URL: http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/2018/2/99.pdf.

Турчак В. В. Сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку малого бізнесу в Україні. Молодий вчений. 2013. № 1(01).

С. 39–44. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2013_1%2801%29_9.

Юнко О. М. Проблеми і перспективи кредитування малого і середнього бізнесу в Україні. Вісник Університету банківської справи Національного банку України. 2014. № 2. С. 191–194. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VUbsNbU_2014_2_41.

Про бухгалтерський облік та фінансову звітність. Закон України від 16 липня 1999 року № 996-XIV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#Text.

Small and medium-sized enterprises. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Small_and_mediumsized_enterprises.

European Commission, Statistics Explained, “Smalland medium-sized enterprises”. URL: https://ec.europa.eu/eurostat/web/structural-businessstatistics/visualisations.

Кількість підприємств за видами економічної діяльності з розподілом на великі, середні, малі та мікропідприємства у 2020 році. Державна служба статистики України. URL: https://ukrstat.org/uk/operativ/operativ2013/fin/kp_ed/kp_ed_u/arh_kp_ed_u.htm.

Частка малого та середнього бізнесу в ВВП України 55% – МЕРТ. URL: https://zn.ua/ECONOMICS/dolya-malogo-i-srednego-biznesa-vvvp-ukrainy-55-mert-321891_.html.

Капітальні інвестиції за джерелами фінансування за 2010–2019 роки. Державна служба статистики України. URL: http://ukrstat.org/uk/operativ/operativ2007/ibd/iokjf/iokjf_u10-13_bez.htm.

Капітальні інвестиції за джерелами фінансування за регіонами у січні-грудні 2020 року. Державна служба статистики України.

URL: http://ukrstat.org/uk/operativ/operativ2020/ibd/kin/arh_kin_dj_fin_reg2020_u.htm.

Дані статистики фінансового сектору. Національний банк України. URL: https://bank.gov.ua/ua/statistic/sector-financial/data-sectorfinancial#1ms.

Тенденції та проблеми кредитування. Національний банк України. URL: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/Credit_Trends_pr_2020-01-28.pdf?v=4.

Національний банк спростив умови роботи банків із малим бізнесом. Національний банк України. URL: https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-sprostiv-umovi-roboti-bankiviz-malim-biznesom.

Кредит довіри: як розвивалося банківське кредитування у 2020 році. URL: https://gmk.center/ua/posts/kredit-doviri-yak-rozvivalosyabankivske-kredituvannya-u-2020-roci/.

Банківські продукти та програми допомоги малому і середньому підприємництву. URL: 7a97-4b6c-9065-2aae227d6d7&title=BankivskiProduktiTaProgramiDopomogiMalomuISerednomuPidprimnitstvu.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019