СТРАХОВІ КОМПАНІЇ ЯК ПРОДУЦЕНТИ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ

Наталія ТКАЧЕНКО, Сергій КИРИЛЕНКО

Анотація


Вступ. Страхові компанії є одними з найкрупніших інвесторів у країнах з розвиненими страховими ринками. Водночас правомірно розглядати їх як інституційних інвесторів. У сучасних умовах зарубіжні страхової компанії демонструють активізацію розвитку страхування життя, що, своєю чергою, обумовлює потребу в удосконаленні існуючих страхових продуктів та/або запровадженні нетрадиційних продуктів, до яких можна віднести інвестиційне страхування життя. Останні є популярним інструментарієм на ринку страхових й інвестиційних послуг, насамперед через поєднання таких рис, як страховий захист і прибутковість. Успішність функціонування lief-страховиків у постійно рухливому та конкурентному середовищі пов’язується з їх здатністю швидко реагувати на виклики зовнішнього та внутрішнього середовищ, і не лише адаптуватися до них, а й використовувати нові обставини в інтересах підвищення конкурентоспроможності та капіталізації компанії, а також збереження та розширення власної клієнтської бази.

Мета – дослідити специфіку діяльності страховиків як інституційних інвесторів, їх здатність до продукування інвестиційних фінансових послуг, зокрема послуг з інвестиційного страхування життя, виявити атрибутивність останніх, відмінності від класичного страхування життя та окреслити перспективи розвитку інвестиційно-орієнтованого страхування життя на вітчизняному страховому ринку.

Результати. Ідентифіковано особливості функціонування страхових компаній як інституційних інвесторів. Визначено та поглиблено розуміння дефініції “інвестиційний потенціал страхової компанії”. Аргументовано специфіку інвестування коштів страхових резервів та інвестиційні можливості для non-life та life страховиків. Виявлено сучасні тенденції розвитку ринку страхування життя та новітні формати в управлінні активами life страховиків. З’ясовано особливості інвестиційного страхування життя та сформульовано його атрибутивність. Систематизовано відмінності між класичним змішаним страхуванням життя та інвестиційним страхуванням життя. Проаналізовано тенденції розвитку інвестиційного страхування життя в Європі та на страховому ринку Польщі.

Висновки. Доведено необхідність розвитку на вітчизняному страховому ринку інвестиційного страхування життя фінансового інструменту, який уособлює як страховий захист, так і накопичувальну можливість за допомогою інвестицій. За допомогою інвестиційного страхування життя реалізовується можливість не лише провадження страховими компаніями ефективної інвестиційної діяльності, а й примноження власних індивідуальних заощаджень за умов нестабільності та впливу широкого розмаїття ризиків.


Ключові слова


страхова компанія, інституційний інвестор, інвестиційне страхування життя, інвестиційний потенціал, накопичувальні внески, інвестиційні ризики, фінансова послуга

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Sharpe W.F. Capital asset prices: A theory of market equilibrium under conditions of risk. Journal of Finance. 1964. Vol. 19, No. 3. P. 425–442.

Клапків Ю. Спрямування інституціонального розвитку ринку страхування життя в Україні. Світ фінансів. 2016. №1. С. 206–214.

Поліщук Є., Маюрченко В. Розвиток ринку страхування життя України та країн Європи. Інвестиції: практика та досвід. 2020. №24. С. 10–18.

Тимчак М.В., Мінкович В.Т. Європейський досвід страхування життя та можливість його імплементації в Україні. Науковий вісник Ужгородського університету. Економіка. 2021. № 1(57). С. 134–140.

Пікус Р.В., Заколодяжний В.О. Інноваційні канали збуту у сфері особистого страхування. Інвестиції: практика та досвід. 2016. №7. С. 71–75.

Годунок К.Ю. Інвестиційний потенціал страхових компаній. Наукові записки НаУКМА. Економічні науки. 2011. Т. 120. С. 22–27.

Лобова О.М., Кудря М.Г. Тенденції страхування життя в Україні. Финансовые услуги. 2017. № 2. С. 27–33.

Савчук І. Ризик чи гарантія: що таке страхування життя і як воно працює. Український інтерес. URL: https://uain.press/articles/ryzyk-chy-garantiya-shho-take-strahuvannyazhyttya-i-yak-vono-pratsyuye-980394.

Nikola D. The necessity oflegal arrangement of unit-linked life insurance products. UTMS Journal of Economics. University of Tourism and Management, Skopje. 2017. Vol. 8. Iss. 3. P. 259–269.

Van der Heide A. Making financial uncertainty count: Unit-linked insurance, investment and the individualisation of financial risk in British life insurance. The British Journal of Sociology. 2020. Vol. 71. P. 985–999. https://doi.org/10.1111/1468-4446.12783.

Svoboda A. Where to set up a unit linked life insurance company in Europe. Journal of Insurance and Financial Management. 2022. Vol. 5, Iss. 2. Р. 23–73. URL: https://journal-of-insuranceand-financial-management.com/index.php/JIFM/article/view/217/pdf.

Про страхування: Закон України № 85/96-ВР від 07.03.1996. URL: https://zakon.rada.gov.ua.

Про страхування: Закон України № 1909-IX від 18 листопада 2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua.

Крейдич М. Особливості інвестиційного страхування в Україні. Інвестиції: практика та досвід. 2009. №10. С. 4–8.

Що таке інвестиційне страхування і в чому його переваги у порівнянні з класичним продуктом страхування життя? Погляд страхування на Бориспільській. Страхування на Бориспільській. URL: http://polis.skz.kiev.ua/index.php/news/47-ne-udalyat-shchotake-investitsijne-strakhuvannya-i-v-chomu-jogoperevagi-u-porivnyanni-z-klasichnim-produktomstrakhuvannya-zhittya-poglyad-strakhuvannya-naborispilskij.

The Polish Financial Supervision Authority. (2021) Decision concerning product intervention_unit-linked life insurance contracts. Official journal of the KNF board. 2021. 16 July. Warsaw. URL: https://www.knf.gov.pl/knf/pl/komponenty/img/Decision%20concerning%20product%20intervention_unit%20linked%20life%20insurance%20contracts_KNF%20Official%20Journal%20of%2015%20July%202021_EN_75368.pdf.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019