“ЗЕЛЕНІ ФІНАНСИ” В ПАРАДИГМІ СТАЛОГО ІНВЕСТИЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Богдан ЛУЦІВ, Тетяна МАЙОРОВА, Павло ЛУЦІВ

Анотація


Вступ. Концепція сталого розвитку, яка визнана за останні 30-40 років ООН і всіма країнами світу, стала консенсусно-офіційною парадигмою світової економіки у ХХІ ст. Фундаментальну основу цієї парадигми формують “Цілі сталого розвитку”, кліматичний порядок денний і ESG-фактори, які створили новий мегатренд фінансової індустрії – “сталі фінанси” або фінанси нової якості. При цьому “зелені фінанси” розглядають як стратегічний вектор сталого фінансування.

Мета – обґрунтувати концептуальні підходи до трактування дефініцій “зелена економіка” і “зелені фінанси” у контексті нової парадигми глобальної економіки, а також їх практичну роль у вимірах сталого інвестиційного розвитку економіки України.

Результати. Розглянуто ключові ініціативи у сфері сталого розвитку, а також концептуальні підходи до дефініцій “зелена економіка” і “зелені фінанси”. Акцентовано увагу на концепції сталих фінансів, в тренді якої передбачений революційний перехід від класичної парадигми фінансів до нової парадигми. Проаналізовано інструменти і механізми фінансування, такі як “зелені облігації”, кредити і позики, які не є принципово новими за технічними умовами, але містять в собі екологічну складову. Аргументовано, що концепція фінансів сталого розвитку набуває як теоретичного обґрунтування, так і практичного підтвердження в академічному дискурсі. Досліджено стратегічні підходи НБУ до побудови та розвитку сталого фінансування з урахуванням ESG – факторів в євроінтеграційному векторі України.

Висновки. Обґрунтовано, що парадигму сталих фінансів необхідно розглядати у нерозривному взаємозв’язку з уявленнями про сталий розвиток і стале інвестування, що корелюється з досягненням цілей сталого розвитку. У подальших наукових дослідженнях необхідно приділити особливу увагу ключовим засадам розвитку сталого фінансування в Україні, особливо імплементації екологічних, соціальних та управлінських (ESG) факторів, які стануть обов’язковими елементами систем корпоративного управління фінансових установ.


Ключові слова


сталий розвиток, “зелена економіка”, “зелені фінанси”, сталі фінанси, ESG-фактори, “зелені кредити”, “зелені позики”, парадигма, стале інвестування

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Козир Т. О. Практичні аспекти стратегічного планування розвитку сільських територій. Теорія та практика державного управління. 2009. Вип. 3. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Tpdu-2009-3-46/.

Попова О. Л. Екологізація агросфери в контексті сприяння сільському розвитку. Науковий вісник НБУіП України. 2011. Вип. 163. С. 227.

Розміщення продуктивних сил України: навч. метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни / С.І. Дорогунцов та ін. Київ: КНЕУ, 2000. 363 с.

Кожухова Т. В. Стратегії фінансування сталого розвитку. Глобальні та національні проблеми економіки. 2014. Вип. 2. С. 218–221.

Вовк В. Я. Формування державної фінансової політики як детермінанти сталого розвитку в умовах впливу глобалізаційних процесів. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2020. № 2. С. 168–177.

Васильчук І. П. Фінанси сталого розвитку як відповідь на виклики постіндустріальної економіки. Проблеми економіки. 2015. №2. С. 213–218.

Карлін М. І. Фінансовий механізм реалізації ідей концепцій сталого розвитку та “зеленої економіки”. Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 2018. № 4. С. 108–113.

Pearce D.W. Blueprint for a green economy. London: Earthscan, 1989. 192 p.

Daily G. The new economy of nature: the oruest to mane corservation profitable (the 1-st ed.). London: Island Press, 2002. 260 p.

Makower I. Strategies for the Green Finance: opportunities and challenges in the new world of business (the 1-st. ed.). New-York: Mc-Graw-Hill, 2002. 312 p.

Sandor R. Good derevatives: a story of financial and environmental innovation. Hoboken: John Wiley & Sons, 2012. 640 p.

G20 Green Finance Synthesis Report, 5 September 2016. United Nations Environment Programme. URL: https://www.unepinguiry.org/wp-content/uploads/2016/09/Synthesis -Report-Full-EN.pdf.

Bonds and climate change: State of the Market 2018 Report. Climate Bonds Initiative. URL: https://www.climate- bonds.net/2018/09bondsand-climate-change-state.

International Institute for Sustainable Development (IISD) URL: http://www.iisd.org/finance//.

Best practices in sustainable finance. Stronberg Consulting. June 2005. 52 p.

Social finance UK. URL : http://www.socialeterprise.Org/uh/-dictionary.

Кожухова Т. В. Формування глобальної системи фінансування сталого розвитку: автореф. дис. … д-ра екон. наук: 08.00.02. Вінниця. 2017. URL: https://abstracts.domu.edu.ua/article/View/4068.

Політика щодо розвитку сталого фінансування на період до 2025 року. URL: https://bank.gov.ua/files/IFTuWgOvMMMMMmYMCHE.

В Україні схвалили концепцію розвитку ринку зелених облігацій. URL: https://www/ukrinform.ua/rubric-economy/3410457.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019