ІНВЕСТУВАННЯ ЗАОЩАДЖЕНЬ ДОМОГОСПОДАРСТВ У КОНТЕКСТІ ВПЛИВУ НА ФУНКЦІОНУВАННЯ ПУБЛІЧНИХ ФІНАНСІВ В УМОВАХ ВІЙНИ

Тетяна КІЗИМА, Зоряна ЛОБОДІНА, Андрій КІЗИМА

Анотація


Вступ. У нинішніх надзвичайно складних фінансово-економічних реаліях, пов’язаних із повномасштабним військовим вторгненням рф на територію України, надзвичайної ваги набувають дослідження заощаджень домогосподарств як одного із потенційно важливих джерел інвестиційних ресурсів, необхідних для переможного завершення війни і подальшого відновлення національної економіки. Відтак важливими залишаються і проблеми активної трансформації таких заощаджень у інвестиції за допомогою сучасних фінансових інструментів, що функціонують на фінансовому ринку України (передусім облігації внутрішньої державної позики та військові облігації), які в умовах повномасштабної війни можуть стати вагомим ресурсом для розвитку публічних фінансів загалом та підтримки Збройних сил України зокрема.

Мета – виявити сучасні тренди інвестування заощаджень вітчизняних домогосподарств в умовах повномасштабної війни та вплив інноваційних інструментів такого інвестування на розвиток сфери публічних фінансів в Україні.

Результати. У статті проаналізовано прагматику інвестування домогосподарствами України накопичених заощаджень у контексті їх впливу на розвиток публічних фінансів в умовах ведення повномасштабної війни, виокремлено переваги та недоліки кожного з розглянутих інвестиційних інструментів, акцентовано на необхідності підвищення рівня фінансової грамотності українців у контексті розвитку державотворчого фінансового патріотизму нації.

Висновки. Ідентифікація ключових переваг і потенційних ризиків інвестування заощаджень домогосподарств у період повномасштабної війни дала можливість обґрунтувати вагомий вплив такого інвестування на функціонування публічних фінансів в Україні та виокремити напрями активізації інвестиційних процесів на рівні вітчизняних домогосподарств у сучасних умовах.


Ключові слова


заощадження домогосподарств, інвестування, облігації внутрішньої державної позики, військові облігації, публічні фінанси

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Драган О. Заощадження домогосподарств як джерело інвестицій у національнуnекономіку. Науковий вісник Херсонського державного університету. Економічні науки. 2015. Вип. 10. С. 132–135.

Колобердянко І., Золотова Х. Заощадження домогосподарств як чинник стійкості економіки держави. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2022. №3 (27). С. 211–217.

Лозиченко О. Види заощаджень домогосподарств та особливості їх формування в системі національної економіки. Проблеми сучасних трансформацій. Економіка та управління. 2022. №3. URL: https://reicst.com.ua/pmt/article/view/2022-3-03-04/2022-3-03-04.

Носова Є. Заощадження домогосподарств як джерело інвестиційних ресурсів в Україні. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Економіка. 2015. Вип. 2. С. 73–80.

Рамський А. Заощадження домогосподарств як інвестиційний ресурс сталого розвитку економіки. International Scientific Journal. 2015. № 2. С. 73–75.

Мигаль М. Куди вкладати гроші – чи є в Україні альтернатива банківським депозитам? URL: https://iaa.org.ua/articles/kudy-vkladatygroshi-chy-ye-v-ukrayini-alternatyva-bankivskymdepozytam%EF%BF%BC/.

Богута Н. Заробити на відсотках. Чи є сенс розміщувати вільні кошти на строковому вкладі. URL: https://focus.ua/uk/economics/539381-zarabotat-na-procentah-estli-smysl-razmeshchat-svobodnye-sredstva-nasrochnom-vklade.

Яким банкам українці найчастіше довіряли свої гроші у 2022 році. URL: https://finance.ua/ua/saving/jakim-bankam-ukrainci-dovirialy-groszi.

Депозити домашніх господарств у розрізі видів валют і строків погашення. URL: https://bank.gov.ua/ua/statistic/sector-financial.

Хаджирадєва В. Як зберегти заощадження під час війни. URL: https://ua.korrespondent.net/articles/4539186-yakzberehty-zaoschadzhennia-pid-chas-viiny.

Свириденко Ю. Країна можливостей: чому інвестор прийде в Україну. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2022/09/29/691997/.

Коновалова Х. Інвестиції під час війни. Як українці можуть купити акції іноземних компаній. URL: https://delo.ua/gadgets/bilsii-idorozcii-apple-watch-ultra-mozut-otrimati-noviidisplei-427347/

Коновалова Х. Податкова чекає на тебе. Як українці мають платити податки при інвестуванні у акції іноземних компаній. URL: https://delo.ua/finance/podatkova-cekaje-na-tebe-yakukrayinci-mayut-platiti-podatki-pri-investuvanni-uakciyi-inozemnix-kompanii-424940/.

Гаценко А. Готівка, депозити чи ОВДП? Як краще зберігати гроші під час війни. URL: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/finance/nalichnye-depozity-ili-ovgz-kak-luchshehranit-dengi-vo-vremya-voyny-1615930.html.

Ринок облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Офіційний веб-сайт Національного банку України. URL: https://bank.gov.ua/ua/markets/ovdp.

Жирій К. Валюта, банки чи облігації: які інструменти принесуть українцям найбільше грошей. URL: https://www.unian.ua/economics/finance/valyuta-banki-chi-obligacijiyaki-instrumenti-prinesut-ukrajincyam-naybilshegroshey-12423924.html.

Військові ОВДП. Офіційний веб-сайт Міністерства фінансів України. URL: https://www.mof.gov.ua/uk/local_bonds_issued_during_the_war_time-572.

Мічковська Н. 7 способів зберегти заощадження в умовах війни. URL: https://kp.ua/ua/economics/a649364-7-sposobiv-zberehtizaoshchadzhennja-v-umovakh-vijni.

Стукало О. Фінансувати перемогу: як працює інвестування у військові облігації. URL: https://rubryka.com/article/vijskovi-obligatsiyi/.

Захарчук Я. Про військові облігаціїn – від “а” до “я”. URL: https://armyinform.com.ua/2023/05/01/pro-vijskovi-obligacziyi-vid-a-do-ya/

Ukraine 2022. Cryptocurrency Adoption and trends in Ukraine in 2022. URL: https://triple-a.io/crypto-ownership-ukraine-2022/.

Понад шість мільйонів українців володіють криптовалютами. Ось хто вони та скільки заробляють. URL: https://itc.ua/ua/partnerskij-proekt/ponad-shist-miljoniv-ukrayintsivvolodiyut-kryptovalyutamy-os-hto-vony-ta-skilkyzaroblyayut/.

Про віртуальні активи: Закон України №2074-IX від 17 лютого 2022 року. URL: https://www.rada.gov.ua/news/Novyny/213503.html.

Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні : Проєкт Закону України №10225 від 07.11.2023 р. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43123.

Кожемякін С. В Україні готуються ввести податки на біткоїни: законопроєкт уже в Раді. URL : https://hub.obozrevatel.com/ukr/v-ukraini-gotuyutsya-vvesti-podatki-na-bitkoinizakonoproekt-uzhe-v-radi.htm.

Роберт В. Долари чи генератори: як українцям зберегти заощадження під час війни. URL: https://apostrophe.ua/ua/article/society/2022-11-16/dollaryi-ili-generatoryi-kakukraintsam-sohranit-sberejeniya-vo-vremyavoynyi/48989.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019