ПОДАТКОВІ РИЗИКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ ДОХОДІВ УКРАЇНИ

Антон ШЕВЧУК

Анотація


Вступ. Сучасний розвиток державних фінансів не можливий без глибокого аналізу та розуміння податкових ризиків, які мають значний вплив на економічну безпеку країни. Податкові ризики, охоплюючи широкий спектр економічних і правових аспектів, вимагають системного підходу до управління та мінімізації їх впливу на бюджетну стабільність. Важливість дослідження податкових ризиків обумовлена не лише потребою оптимізації податкових надходжень, а й зміцненням довіри населення до фінансових інституцій, особливо в період соціально-економічних потрясінь та політичної невизначеності.

Мета – проаналізувати Національну стратегію доходів України в частині запропонованих заходів з управління податковими ризиками та оцінити потенційні податкові ризики, які можуть виникнути внаслідок її імплементації в систему фіскальної політики.

Результати. Результати дослідження полягають у формуванні пропозицій щодо удосконалення Національної стратегії доходів України шляхом впровадження персональної та відомчої відповідальності за реалізацію її етапів та досягнення стратегічних цілей; розробці стратегічних цілей щодо боротьби з тіньовою економікою, підвищення заробітних плат та адміністративної і кримінальної відповідальності працівників митних органів в контексті боротьби з корупцією; напрацювання пропозицій щодо удосконалення спрощеної системи оподаткування та механізму встановлення ставок податку на прибуток. Окреслені пропозиції можуть стати одними із варіантів зниження податкових ризиків як в Національній стратегії доходів України до 2030 р., так і в процесі реалізації фіскальної політики в цілому.

Висновки. Використання інтегрованого міждисциплінарного підходу в розробці ефективних механізмів управління податковими ризиками сприятиме стабілізації державних доходів та зниженню негативного впливу корупції та інших незаконних дій на економіку. Вагомий акцент зроблено на потребі в застосуванні комплексної стратегії, яка охоплює законодавчі, адміністративні та технологічні інструменти для ефективної боротьби з податковими ризиками в умовах сучасної економіки.


Ключові слова


стратегія доходів, податкові ризики, бюджетна політика, економічна безпека, управління ризиками, податкове законодавство

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Виклюк М.І. Податкова безпека: дуалістичність економічної природи трактування змісту основних характеристик. Інноваційна економіка. 2013. № 5. С. 242–246.

Євтушенко Н. О. Податкові ризики та система керування ними. Вісник Дніпропетровського університету. Менеджмент інновацій. 2016. Т. 24. № 6. С. 68–77.

Коломієць П. В. Податкові пільги як втрати доходів бюджету: ризики, що загрожують податковій безпеці України. Право і суспільство. 2020. № 3. С. 184–189.

Нехай В. А., Гнедіна К. В. Податкові ризики: зміст та методи зниження. Науковий вісник Полісся. 2015. Вип. 2. С. 132–138.

Ярошенко І. В. Податкові ризики та їх вплив на розвиток підприємств у воєнний період. Economic synergy. 2022. Iss. 4. С. 180–189.

Національна стратегія доходів України до 2030 року. URL: https://mof.gov.ua/storage/files/National%20Revenue%20Strategy_2030_.pdf.

Курило В. І., Мушенок В. В. Визначення поняття “податковий ризик” у податковому законодавстві України. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Право. 2015. Вип. 213. С. 181–187.

Публічний звіт ДПС 2020. Державна податкова служба України. URL: https://tax.gov.ua/data/files/254936.pdf.

Державний веб-портал бюджету для громадян. URL: https://openbudget.gov.ua.

Про стратегію. 10 найкращих статей із журналу Harvard Business Review; пер. з англ. К. Козачук. Київ: Вид. група КМ-БУКС, 2019. 288 с.

Загальні тенденції тіньової економіки в Україні у 2021 році. Департамент стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Міністерства економіки України. URL: https://www.me.gov.ua/Documents/List?lang=uk-UA&id=e384c5a7-6533-4ab6-b56f-50e5243eb15a&tag=TendentsiiTinovoiEkonomiki.

У яких галузях найбільші втрати від “сірих” схем у воєнний час? Економічна правда. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2023/12/19/707864/.

Угрин В., Бондаренко Є., Шевчук А. Ефективність роботи митних органів України в умовах воєнного стану. Економічний аналіз. 2022. Т. 32, № 3. С. 171–182.

Міжнародна інвестиційна позиція України. Національний банк України. URL: https://bank.gov.ua/ua/statistic/sector-external.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019