ОПТИМІЗАЦІЯ ВИДАТКІВ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ

Ігор ЛЮТИЙ, Олександр РОЖКО, Святослав ЛЮТИЙ

Анотація


Вступ. Повномасштабна військова агресія рф проти України призвела до руйнації значної частини економіки України та посилила суперечності функціонування її фінансової системи. Все це зумовило необхідність системного аналізу загроз та викликів, що пов’язані з реалізацією бюджетного процесу з позицій його дохідної частини, а також оптимізації видатків для вирішення актуальних пріоритетів забезпечення фінансування ЗСУ та оборони держави.

Мета – проаналізувати динаміку і структуру видатків Державного бюджету України та визначити підходи щодо їх оптимізації як необхідної умови реалізації пріоритетності забезпечення загальнодержавних потреб в умовах війни.

Результати. Акцентовано увагу, що протягом останнього десятиріччя, незважаючи на російську агресію 2014 р., видатки бюджету не реалізовували повною мірою стратегічне завдання, пов’язане із забезпеченням обороноздатності та безпеки держави. Відсутність бюджетної стратегії не дає змоги підвищити ефективність використання видатків бюджету та мінімізувати ті ризики й загрози, що можуть виникнути у майбутньому. Системний аналіз витрат бюджету протягом останніх 10 років, аналіз змін до держбюджету 2022 р. та Закону про Державний бюджет України на 2023 р. дав змогу визначити основні суперечності таких процесів та обґрунтувати шляхи підвищення ефективності використання видатків бюджету. Акцентовано на залежності Державного бюджету України від фінансової допомоги наших західних партнерів.

Висновки. Система оперативного управління державними фінансами в контексті змін до Державного бюджету України на 2022 р. стала ефективним чинником фінансування Збройних сил і оборони в перші місяці війни, а фінансова допомога західних партнерів забезпечила відносну збалансованість бюджету. Фінансування оборони та безпеки держави на сьогодні має бути пріоритетом бюджетної політики держави, при цьому особливого значення набуває постійний моніторинг цільового використання фінансових ресурсів держави.


Ключові слова


Державний бюджет України, видатки, доходи, бюджетна стратегія

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Сміт А. Добробут націй. Дослідження про природу та причини добробуту націй; пер. з англ. Київ: Port-Royal, 2001. 722 с.

Крістофер Дідс. Рейганоміка и тетчеризм. Витоки, подібності і відміності в John Atherton (Hsgb.), GB and US: How far? Наскільки близько? Presses universitaires FrançoisRabelais. 1986. URL: https://books.openedition.org/pufr/4464.

Радіонов Ю. Д. Державні фінанси у воєнний та поствоєнний періоди. Фінанси України. 2022. № 10. С. 44–65.

Луніна І. О. Потенціал публічних фінансів для забезпечення видатків воєнного періоду та поствоєнного відновлення України. Фінанси України. 2022. № 8, С. 7–26.

Єфименко Т. І., Іванов Ю. Б., Карпова В. В. Податкові пільги в умовах воєнного стану: управління комплаєнс-ризиком. Фінанси України. 2022. № 4. С. 7–26.

Богдан Т. П. Державний борг і позики під час війни та методи їх поствоєнного врегулювання. Фінанси України. 2022. № 4. С. 27–45.

Видатки державного бюджету України. МінФін. 2013–2022. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/finance/budget/gov/2023/.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21 березня 2018 року № 382. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennyaderzhavnoyi-cilovoyi-ekonomichnoyi-programirozvitku-avtomobilnih-dorig-zagalnogo-koristuvannya-derzhavnogo-znachennya-na-2018-2022-roki.

Закон України “Про Державний бюджет України на 2022 рік”. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1928-20#Text.

Основні параметри Державного бюджету України на 2023 рік. Міністерство фінансів України. Інфографіка. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/minfin-osnovni-pokazniki-derzhavnogobyudzhetu-ukrayini-na-2023-rik.

Закон України “Про Державний бюджет України на 2023 рік”. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2710-20#Text.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019