ФІСКАЛЬНО-КОНТРОЛЮЮЧІ ОСОБЛИВОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ МИТНИХ ОРГАНІВ

Євген БОНДАРЕНКО

Анотація


Вступ. Глибокі та всеохоплюючі за своєю сутністю політичні, економічні й соціальні процеси, що відбуваються в сучасній Україні, обумовлюють серйозні зміни в усвідомленні ролі та значення багатьох галузей і сфер діяльності держави, що слугують підґрунтям життя українського суспільства. До таких сфер, значення яких в останні роки постійно зростає, належить і сфера суспільних відносин, пов’язаних зі здійсненням зовнішньоекономічної діяльності. Саме тому дослідження інституційного механізму формування та реалізації митної політики, фіскальних пріоритетів діяльності митної служби, проблем контрольної та адміністративної діяльності митних органів, їх модернізації набуває нині виняткової гостроти й актуальності.

Мета – визначити особливості і закономірності здійснення фіскальної та контролюючої функції митними органами в Україні, проаналізувати показники виконання дохідної частини Державного бюджету України в розрізі митних платежів, способи відпрацювання митних ризиків та окреслити шляхи протидії контрабандним явищам.

Методи. У дослідженні використано методи діалектичного аналізу та синтезу, а також логічного узагальнення, порівняння і формалізації.

Результати. Обґрунтовано сутність і роль митної політики у соціально-економічному розвитку держави. Акцентовано увагу на особливостях адміністрування митних платежів та мобілізації їх до бюджету. Доведено, що митні платежі посідають вагоме значення у структурі бюджетних надходжень. Проведено оцінку виконання планових показників фіскальної діяльності Державної митної служби України. Виявлено ризик-фактори митного простору та окреслено методичні аспекти їх відпрацювання. Удосконалення та цифровізація контрольно-перевірочної роботи митних органів сприятиме мінімізації фіскальних втрат, а також покращенню соціальної та економічної безпеки держави.

Перспективи. У подальших наукових дослідженнях буде приділено увагу використанню сучасних інформаційних технологій і технічних засобів митного контролю в діяльності органів Державної митної служби України.


Ключові слова


митні органи, фіскальна функція, бюджетні надходження, фіскальні втрати, митний контроль, митне оформлення, контрабандні явища, митний ризик

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Сагарьова Д. О. Роль постмитного контролю в забезпеченні фіскальної функції митних органів. Вісник Університету банківської справи Національного банку України. 2013. № 1. С. 255–258.

Літовченко В. Б. Фіскальна функція у сфері митної діяльності та її місце в процесі реалізації державної політики у сфері митної справи. Вісник Академії митної служби України. Право. 2014. № 2. С. 171–175.

Науменко О. Д., Коніна М. О. Роль митного контролю у забезпеченні фіскальної функції митних органів. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. 2016. Вип. 22. С.133–136.

Десятнюк О.М., Харкавий М.О. Новітня парадигма реалізації митного контролю в умовах спрощення митних процедур. Ефективна економіка. 2015. № 3. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?n=3&y=2015.

Дьяченко О. В., Вишинська Т. Л., Литвин С. М. Митний контроль як один із засобів виявлення правопорушень у сфері митного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Вісник Хмельницького національного університету. 2016. № 2. С. 218–227.

Додін Є. В. Організація заходів протидії митній злочинності та митній делікатності. Вісник Запорізького національного університету. 2012. № 1. С. 79–85.

Богданов М. М. Організаційно-правові засади боротьби з контрабандою на сучасному етапі. Митна справа. 2011. № 1. С. 65–70.

Сологуб О. О., Корогодова О. О. Фіскально-контролюючі аспекти діяльності митних органів України. Молодий вчений. 2018. № 5 (57). С. 766–769.

Доходи Державного бюджету України. Ціна держави. URL: http://cost.ua/budget/revenue/.

Річні звіти про виконання Державного бюджету України за 2015–2020 рр. Державна казначейська служба України. URL: https://www.treasury.gov.ua/ua/file-storage/vikonannyaderzhavnogo-byudzhetu.

Сумарний обсяг імпорту та експорту у розрізі товарних позицій за кодами УКТЗЕД. ДФС України. URL: http://sfs.gov.ua/ms/f11.

Аналіз обсягів контрабанди в Україні. Ukraine economic outlook. URL: http://ua-outlook.com.ua/wp-content/uploads/2019/07/.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019