ОРГАНІЗАЦІЙНО-СТРУКТУРНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МИТНИХ ОРГАНІВ

Володимир ТИТОР, Віктор ЗАЯЦ, Ігор КЕКІШ

Анотація


Вступ. Розглянуто питання щодо надання митним органам України права на оперативно-розшукову діяльність (ОРД) з метою покращення протидії та виявлення порушень митного законодавства, які становлять загрозу економічним, соціальним і фіскальним інтересам держави та законним інтересам торгівлі. Досліджено правові норми та директиви міжнародних організацій, членом яких є Україна, та міжнародних угод, ратифікованих Україною, проведено порівняння з національним законодавством. Запропоновано переглянути чинне українське законодавство з митної справи в напрямку боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, привести його до міжнародних норм та надати митним органам права на ОРД як повноцінному правоохоронному органу. Запропоновано завдання і показники їх досягнення з організаційного забезпечення ОРД в митній службі України та структуру правоохоронних підрозділів митної служби України.

Мета – проаналізувати міжнародні правові акти з митної справи, які вказують на необхідність надання митним органам України ОРД з метою виконання ними своїх функцій у напрямку боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, в повному обсязі та більш ефективно. Це право необхідне митним органам не лише для протидії та запобігання проявам контрабанди, а й для результативної взаємодії з митними і правоохоронними органами інших держав.

Методи. У статті під час дослідження організаційно-структурного забезпечення оперативно-розшукової діяльності митних органів застосовано методи аналізу, порівняння та синтезу.

Результати. Виявлено та систематизовано недоліки щодо інституційної спроможності у сфері правоохоронної діяльності митної служби України, зокрема відсутністю ОРД у вітчизняних митних органів, що дало змогу визначити шляхи та перспективи їх подальшого впровадження. Особливу увагу приділено потребі синхронізації положень українського законодавства з відповідними нормами міжнародних угод, чинних для України, та інших, нератифікованих Україною, з цього питання.

Перспективи. Подальші наукові дослідження стосовно інституційної спроможності у сфері правоохоронної діяльності митної служби України, в напрямку організаційно-структурного забезпечення оперативно-розшукової діяльності митних органів, доцільно проводити на основі сформованого теоретичного обґрунтування складу її правоохоронних повноважень із урахуванням рівнів офіційної взаємодії – відомчого, міжвідомчого, міжнародного.


Ключові слова


митна справа, митні органи, митна служба, митні прототипи, порушення митних правил, контрабанда, митні правопорушення

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Антонов К.В., Варава В.В. Збільшення правоохоронних повноважень митних органів у контексті розвитку митного та оперативно-розшукового законодавства. Вісник Академії митної справи України. 2010. №1(4). URL: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:6RMTebdMMwcJ:www.irbisnbuv.gov.ua/.

Разумова О. Забезпечення митної безпеки України з урахуванням зарубіжного досвіду. Підприємництво, господарство і право. 2019. № 5. С. 166–169.

Дорофеєва Л.М. Окремі аспекти реалізації захисної функції митних органів України. Науковий вісник публічного та приватного права. 2017. Вип. 2. С. 124–129.

Резолюція Ради митного співробітництва щодо важливості розвідувальних даних для підтримки діяльності з митного правозастосування: міжнародний документ від 24.06.1992 /База даних “Законодавство України”. ВР України. URL: http://www.wcoomd.org/-/media/wco/public/global/pdf/ about-us/legal-nstruments/resolutions/ importance _of_intelligence.pdf?la.

Резолюція Пунта-Кана Комісії з питань політики Всесвітньої митної організації про роль митниці в контексті безпеки, грудень 2015: міжнародний документ /База даних “Законодавство України”. ВР України. URL: http://www.wcoomd.org/en/about-us/legal-instruments/resolutions.aspx.

Міжнародна конвенція про взаємну адміністративну допомогу у відверненні, розслідуванні та припиненні порушень митного законодавства від 09.06.1977 /База даних “Законодавство України”. ВР України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_926#Text.

Про оперативно-розшукову діяльність. Закон України від 18.02.1992 № 2135-XIІ. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2135-12.

Про міжнародні договори України. Закон України від 29.06.2004 № 1906. URL: http://zakon.rada.gov.ua/go/1906-15.

Митний кодекс України від 13.03.2012 № 4495-VI. URL: http://zakon.rada.gov.ua/go/4495-17.

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони: міжнародний документ від 27. 06. 2014/ База даних “Законодавство України”. ВР України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011#Text.

Митні прототипи: міжнародний документ, 2020 /База даних “Законодавство України”. ВР України. URL: http://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/resources/documents/common/eutraining/customs_blueprintsru.pdf


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019