ФІНАНСУВАННЯ ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ: РЕАЛІЇ ТА ПРОБЛЕМИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ БРИТАНСЬКОГО ДОСВІДУ В УКРАЇНІ

Оксана ТУЛАЙ, Святослав НИТКА

Анотація


Вступ. Реформування системи охорони здоров’я України передбачає розмежування первинного, вторинного й третинного рівнів надання медичної допомоги, а також визначення переліку послуг, які надаватимуться на кожному з цих рівнів. Україні доведеться йти шляхом адаптації обраної моделі фінансування системи охорони здоров’я до національних пріоритетів та забезпечення доступності медичної допомоги. Копіювання будь-якої зарубіжної моделі без урахування вітчизняних особливостей й економічного обґрунтування неодмінно супроводжуватиметься суттєвими ризиками та не призведе до очікуваних результатів. З урахуванням окреслених аспектів, актуалізується питання імплементації британського досвіду фінансування первинної медичної допомоги в Україні.

Мета – проаналізувати сучасні тенденції та проблеми щодо імплементації британського досвіду у систему фінансування первинної медичної допомоги України.

Результати. Дослідження показало, що у процесі реформування системи фінансування охорони здоров’я України, без сумніву, пріоритетною для державного фінансування буде первинна медична допомога. Процес імплементації британської моделі фінансування ПМД, очікувано, породив певні складнощі та проблеми, які потребують системного наукового аналізу і нейтралізації ризиків негативного впливу на суспільний розвиток. Необхідно визнати, що складнощі під час впровадження реформи ПМД є звичною світовою практикою, а бюджетні обмеження у фінансуванні первинної ланки системи охорони здоров’я України виступають стимулом для НСЗУ щодо цільового й раціонального розподілу бюджетних коштів.

Висновки. Наріжний принцип реформи “гроші ходять за пацієнтом” не був втілений на рівні первинної медичної допомоги. Проблемним аспектом реформи ПМД є те, що у 2018-2020 рр. НСЗУ не виконувала функцію організації, що займається стратегічними закупівлями якісних медичних послуг первинної медичної допомоги в інтересах громадян України, а виступала в ролі організації, що укладала договори з медичними закладами. Дискутабельною вважаємо доцільність застосування капітаційної ставки, яка однозначно не стимулює сімейного лікаря до надання максимально можливого обсягу медичної допомоги пацієнту, а породжує “перекладання відповідальності” на вузькопрофільних спеціалістів. На наш погляд, у логістиці реформи ПМД принцип “гроші ходять за пацієнтом” необхідно замінити на базисну фінансову модель “гроші ходять за послугами”, яка демонструє засадничі аспекти нової парадигми реформи щодо закупівлі державою медичних послуг для населення.


Ключові слова


фінансування, бюджетні кошти, охорона здоров’я, первинна медична допомога, реформування

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Криничко Л., Мотайло О. Нові підходи до фінансування системи охорони здоров’я. Аспекти публічного управління. 2021. Т. 9, № 2. С. 86–100.

Драгунов Д. М. Фінансові інструменти стратегічного розвитку сфери охорони здоров’я в умовах цифрової економіки: дис. д-ра філософії: 072. Національний університет “Чернігівська політехніка”, Чернігів, 2021. 271 с.

Чорна В. В. Порівняльний аналіз фінансування сфери охорони здоровʼя України та країн Європейського Союзу. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України. 2021. № 1 (87). С. 45–49.

Лехан В. М., Крячкова Л. В., Заярський М. І. Аналіз реформ охорони здоров’я в Україні: від здобуття незалежності до сучасності. Здоров’я нації. 2018. № 4 (52) C. 5–11.

Беланюк М. В., Радзієвська О. Г., Маньгора Т. В. Трансформація системи охорони здоров’я в Україні. Інформація і право. 2019. № 4 (31). С. 119–128.

Барзилович А. Д. Реформування системи охорони здоров’я в Україні: стратегічні аспекти. Інвестиції: практика та досвід. 2020. № 2. С. 134–140.

Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 р. № 504. URL: http://moz.gov.ua/uploads/0/4207-dn_20180319_504.pdf.

Про схвалення концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 р. № 1013-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1013-2016-%D1%80#Text.

Оплати надавачам медичної допомоги за програмою медичних гарантій. Національна служба здоров’я України: е-Дані. URL: https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-pay.

Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Національній службі здоров’я України на первинну медичну допомогу. Рішення Рахункової палати від 25.05.2021 № 11-3. URL: http://www.rp.gov.ua/upload-files/Activity/Collegium/2021/11-3_2021/Zvit_11-3_2021.pdf.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019