АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ФОРМУВАННЯ ДОХІДНОЇ ЧАСТИНИ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ У КОНТЕКСТІ АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ

Оксана ДЕСЯТНЮК, Євгеній ШАПОВАЛОВ

Анотація


Вступ. Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади повноцінно впроваджується в Україні з 2015 року. Децентралізація є однією із найбільш важливих трансформацій в контексті євроінтеграційних процесів та має на меті формування реального місцевого самоврядування, починаючи із базового рівня – об’єднаних громад. Новостворені об’єднані територіальні громади мають бути спроможними забезпечувати наявні повноваження та надавати суспільні послуги на належному рівні. Соціально-економічна стабільність базового рівня адміністративно-територіального устрою багато в чому залежить від відповідності та балансу між отриманими фінансовими ресурсами та повноваженнями. Очікуване введення ринку земель сільськогосподарського значення може спричинити значні зміни в структурі податкових надходжень об’єднаних громад окремих регіонів.

Мета – розкрити тенденції формування дохідної частини місцевих бюджетів та обґрунтувати шляхи підвищення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування в контексті реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Результати. Досліджено стан, проблеми, джерела надходжень і подальші перспективи місцевих бюджетів в Україні. Визначено основні джерела надходжень дохідної частини місцевих бюджетів, їх економічну природу, особливості адміністрування та можливі загрози у випадку запуску ринку землі. Виявлено актуальні проблемні питання формування та можливі джерела подальшого наповнення дохідної частини місцевих бюджетів.

Висновки. Обґрунтовано доцільність перегляду чинного податкового та бюджетного законодавства для забезпечення належного фінансового ресурсу для органів місцевого самоврядування. Окреслено необхідність пошуку альтернативних джерел надходжень до місцевих бюджетів сільських територіальних громад із податку на доходи фізичних осіб з отриманих паїв. Запропоновано застосування таких важелів, як: встановлення нижніх меж ставок місцевих податків, належне наповнення державних реєстрів, вдосконалення адміністрування місцевих податків.


Ключові слова


бюджет, децентралізація, місцеві бюджети, місцеві податки, ринок землі, податок на доходи фізичних осіб, об’єднані територіальні громади

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Офіційний сайт Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. URL: https://www.me.gov.ua/Documents/List?lang=uk-UA&id=e3c3c882-4b68-4f23-8e25-388526eb71c3&tag=TendentsiiEksportuInfografika-eksport-.

Аналітична довідка департаменту фінансів Вінницької обласної державної адміністрації про стан виконання місцевих бюджетів Вінницької області за січень-квітень 2020 р.

Аналітична довідка департаменту фінансів Вінницької обласної державної адміністрації про стан виконання місцевих бюджетів Вінницької області за 2019 р.

Закон України № 533-ІХ від 17 березня 2020 року “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)”. Голос України. 2020. № 51.

Закон України №533-IX від 13 квітня 2020 “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”. Голос України. 2020. № 68.

Бюджетний кодекс України: станом на 18 квітня 2020 р. Голос України. 2010. № 143.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України “Україна у 2020-2021 роках: наслідки пандемії. Консенсус-прогноз”. URL: https://me.gov.ua/Documents/List?lang=uk-UA&tag=Konsensus-prognoz.

Європейська хартія місцевого самоврядування.

Податковий кодекс України: станом на 02 квітня 2020 р. Голос України. 2010. № 229–230.

Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні”: за станом на 02 квітня 2020 р. Київ: Парлам. вид-во., 1997. № 24.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019