ФІНАНСОВЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ЗРОСТАННЯ СУСПІЛЬНОГО ДОБРОБУТУ НАСЕЛЕННЯ

Ірина СИДОР, Ірина ВІЯТИК

Анотація


Вступ. Забезпечення зростання добробуту населення передбачає підвищення рівня його фінансової грамотності і фінансової безпеки, зміцнення стабільності фінансової системи країни та конкурентоспроможності вітчизняної економіки, формування довгострокового інвестиційного попиту, становлення та розвиток фінансового ринку. В період економічної нестабільності в Україні загострилася проблема захисту прав споживачів фінансових послуг, включаючи низьку інформованість населення, відсутність кодексу поведінки фінансових установ і недостатній потенціал наглядових органів для випереджаючого моніторингу ситуації в умовах, що склалися. Гостро постало питання щодо забезпечення функціонування інституту фінансових консультантів, які на платній чи безоплатній основах надаватимуть послуги громадянам із підвищення рівня їх фінансової освіченості, вибору оптимального пакету послуг на фінансовому ринку, формуватимуть навички управління власними фінансовими ресурсами.

Мета – проаналізувати вплив фінансового консультування на зростання добробуту населення шляхом визначення рівня фінансової грамотності громадян та використання інструментарію державного стимулювання і сприяння розвитку фінансового консультування в Україні.

Результати. Зроблено висновки про те, що використання фінансового консультування для фізичних осіб є особливо актуальним для України, зважаючи на те, що значна частка населення має не тільки поверхові знання про принципи функціонування фінансового ринку та можливості користування фінансовими продуктами та послугами, а й відчуває недовіру до фінансових інститутів. Як результат, однією з основних проблем низького рівня довіри громадян є відсутність достатньої інформації про фінансові інститути. Йдеться, насамперед, про інформування населення щодо повної вартості фінансових продуктів, розміру комісії за надання послуг, правил її стягнення.

Висновки. Обґрунтовано пропозиції щодо формування Національної стратегії із підвищення рівня фінансової грамотності населення при активному використанні послуг фінансового консультування, яке може здійснюватися за двома напрямами: державне фінансове консультування громадян шляхом забезпечення підвищення рівня їх фінансової грамотності на безоплатній основі у різних формах; приватне незалежне фінансове консультування на платній основі, зорієнтоване на надання послуг з формування індивідуальних фінансових планів для досягнення фінансових цілей у майбутньому.


Ключові слова


добробут населення, фінансове консультування, фінансовий ринок, фінансові послуги, фінансові продукти, фінансова грамотність

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Длугопольський О.В. Економіка добробуту та критерії її оцінки: політекономічний підхід. Наука й економіка. 2007. № 3. С. 5–8.

Дражниця С.А. Добробут населення України: проблеми та шляхи їх вирішення. Університетські наукові записки. 2013. № 2. С. 303–309.

Євтушевська О.В. Особливості сприйняття добробуту у секулярному суспільстві. Ефективна економіка. 2015. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4046.

Мандибура В.О. Рівень життя населення України та проблеми реформування механізмів його регулювання. Київ: Парламентське видво, 1998. 256 с.

Мельник А.Ф., Васіна А.Ю., Желюк Т.Л., Попович Т.М. Національна економіка: навч. посіб. Київ: Знання, 2011. 463 с.

Мельниченко О.А. Ґенеза поглядів науковців на роль держави в підвищенні рівня добробуту населення. Теорія та практика державного управління. 2011. Вип. 2. С. 14–21.

Жукевич С. М., Карпишин Н. І. Фінансове консультування населення: теоретико-організаційні аспекти діяльності. Економічний аналіз. 2017. Том 27, № 2. С. 91–97.

Іванов С. В. Фінанси домогосподарств: аналіз у контексті політики забезпечення добробуту населення України. Фінанси України. 2018. № 9. С. 7–24.

Кізима Т. Незалежне фінансове консультування фізичних осіб: зарубіжний досвід та перспективи розвитку в Україні. URL: http://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/14821/1/49-52.pdf.

Ковтун О. А. Механізм підвищення освітнього рівня домогосподарств у фінансовій сфері. Сталий розвиток економіки. 2012. № 2. С. 297–302.

Ломачинська І. А. Фінансова грамотність як основа оптимізації фінансової поведінки в умовах глобальної трансформації. Вісник ОНУ ім. І. І. Мечникова. 2011. Вип. 20. С. 116–124.

Поляков И. В. Экономическое поведение человека. Саратов, 1999. 247 с.

Кізима Т., Хамига Ю. Фінансове шахрайство: теоретична концептуалізація та економічне підґрунтя. Світ фінансів. 2019. С. 109–123.

Фінансова грамотність, фінансова інклюзія та фінансовий добробут в Україні у 2021 році. За результатами дослідження. Київ. URL: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/.

Рівень довіри українців до банків минулого року вправ майже втричі. URL: https://mind.ua/news/20185603-riven-doviri-ukrayincivdo-bankiv-minulogoroku-vpav-majzhe-vtrichi.

Фінансова грамотність, обізнаність та інклюзія в Україні: звіт про дослідження. Додатковий проєкт IP-FSS в Україні. Проєкт регіонального економічного розвитку. 2018 рік. URL: https://old.bank.gov.ua/doccatalog/document?id=83136332.

От новой финансовой пирамиды пострадали 250 тысяч украинцев. URL: https://vesti-ukr.com/strana/213884-piramidy.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019