РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ТА КЛЮЧОВІ ЗАВДАННЯ

Світлана ПРОХОРОВСЬКА, Галина КУЛИНА, Микола СТЕЦЬКО

Анотація


Вступ. В умовах сьогодення перед Україною гостро постало питання гарантування належного рівня соціального забезпечення своїх громадян на фоні їх зубожіння та масового переміщення, стрімкого зростання цін та кількості тих, хто втратив роботу і житло. Важливою компонентою системи соціального захисту населення є соціальне страхування. Саме воно передбачає отримання застрахованими особами різних соціальних виплат у разі настання певних негативних подій, спричинених соціальними ризиками. У цьому контексті актуалізується питання підвищення ефективності функціонування й дієвості системи соціального страхування в рамках оцінки проблемних аспектів та ключових завдань подальшого її реформування.

Мета – проаналізувати основні засади реформування системи соціального страхування в Україні у контексті покращення рівня життя населення та убезпечення його від нових соціальних потрясінь і загроз. Виявити проблемні аспекти, які супроводжують означені зміни. Окреслити перспективні напрямки подальшого удосконалення вітчизняної системи соціального страхування для гарантування кожній застрахованій особі ефективного страхового захисту та достойного фінансового забезпечення й підтримки.

Результати. З’ясовано, що соціальне страхування є свідченням соціальності будь-якої держави, яка визнає домінантність соціальних цінностей, дбає про своїх громадян і дотримується задекларованих соціальних стандартів. Аргументовано, що соціальні виклики, які супроводжують суспільні трансформації в країні, посилені АТО, пандемією та повномасштабною війною, обумовили потребу в ефективному соціальному забезпеченні громадян, підґрунтям якого є саме соціальне страхування. Показано, що за роки свого існування система соціального страхування зазнала чимало змін. Здійснено критичний аналіз основних реформ, які більшою мірою торкнулися сфери пенсійного забезпечення населення та системи охорони здоров’я, реорганізації фондів соціального страхування. Доведено, що означені трансформації не дали бажаного результату, а соціальні проблеми лише збільшуються. Окреслено, що важливими детермінантами забезпечення ефективності подальшого реформування системи соціального страхування є: гнучкість й адаптивність системи, її здатність підлаштовуватись під умови сьогодення; забезпечення ефективного управління фінансовими ресурсами фондів соціального страхування, забезпечення їх бездефіцитності; системність проведення удосконалень та їх відповідність міжнародним стандартам і соціальним гарантіям; глибоке усвідомлення працівниками та роботодавцями необхідності вести трудову діяльність чесно та відкрито.

Висновки. За результатами дослідження констатовано, що основною організаційно-правовою формою соціального забезпечення є соціальне страхування в рамках підтримки та матеріального стимулювання економічно активних громадян і поліпшення фінансового становища незахищених верств населення. Перспективність реформування системи соціального страхування в Україні залежить від ефективної співпраці держави, роботодавців та працюючих осіб у форматі відкритого діалогу та соціальної відповідальності сторін за досягнення бажаного результату –  підвищення рівня соціальних стандартів та якісного соціального захисту громадян, активізації трудової діяльності та подолання соціальних потрясінь.


Ключові слова


система загальнообов’язкового державного соціального страхування, соціальне страхування, пенсійне забезпечення, реформа, фонди соціального страхування

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Булигіна А. В., Загорська Д. М. Пенсійний фонд України та вдосконалення пенсійного забезпечення. Бізнес Інформ. 2020. № 7. С. 160–165.

Дані про середній розмір пенсійної виплати. URL: https://www.pfu.gov.ua/statystyka/danipro-serednij-rozmir-pensijnoyi-vyplaty/.

Задорожня Л., Маршалок Т., Студеннікова І. ЄСВ – скасувати не можна залишити. URL: https://voxukraine.org/yesv-skasuvaty-nemozhna-zalyshyty/.

Західна О. Р., Шеремета Л. М. Аналіз поточного стану пенсійного забезпечення в Україні. Молодий вчений. 2022. № 5 (105). С. 17-23.

Звіт про виконання бюджету Пенсійного фонду України. URL: https://www.pfu.gov.ua/byudzhet/zvit-pro-vykonannya-byudzhetupensijnogo-fondu-ukrayiny/.

Звіт про виконання бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на 2020 рік. Урядовий кур’єр. 2021. № 109. URL: https://ukurier.gov.ua/media/newspaper/adv/2021-06-08/109_6977-r.pdf.

Конституція України від 28 червня 1996 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

Кулина Г., Налукова Н. Інформатизація сфери соціального забезпечення як необхідна компонента формування цифрової економіки. Світ фінансів. 2020. № 1 (62). С. 95–106.

Марич М. Г. Соціальне страхування: навч. посіб. Чернівці: Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022. 176 с.

Нечаєва І. А. Реформа системи соціального страхування як засіб зміцнення соціально-економічної безпеки України в умовах перманентної кризи. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2020. № 4. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/pdf/4_2020/60.pdf.

Осіпова Л. Особливості соціального забезпечення в умовах глобалізації економічного простору. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2020. № 1. С. 78–83.

Основи законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Закон України № 16/98-ВР від 14.01.1998 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/16/98-%D0%B2%D1%80#Text.

Піхоцька О. М., Хом’якова І. С. Фінансування системи охорони здоров’я в умовах її реформування. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2021. № 12. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/pdf/12_2021/35.pdf.

Попит та пропозиція на зареєстрованому ринку праці у січні-липні 2022 року. URL: https://www.dcz.gov.ua/sites/default/files/infofiles/07_2022_popyt_i_propozyciya_na_rynku_praci.pdf.

Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Закон України № 2620-IX від 21 вересня 2022 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2620-20#top.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я: Закон України від 6 квітня 2017 року № 002-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2002-19#Text.

Про затвердження бюджету Фонду соціального страхування України на 2021 рік. Постанова КМУ 22 березня 2021 р. № 261. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/261-2021-%D0%BF#Text.

Результати оцінки ефективності бюджетної програми 2020. URL: https://moz.gov.ua/article/economics-and-finance/rezultati-ocinkiefektivnosti-bjudzhetnoi-programi-2020.

Рівень безробіття в Україні. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/labour/unemploy/.

Салькова Т. В. Етапи розвитку пенсійної системи в Україні: євроінтеграційний вектор. Держава та регіони. Державне управління. 2019. № 2 (66). С. 127–132.

Тулянцева В. А. Фонд соціального страхування України в загальній системі фінансування загальнообов’язкового державного соціального страхування. Актуальні проблеми держави і права. 2018. № 81. С. 151–158.

Ott P. O. Pension system in Germany: Three pillars of pension insurance. URL: https://crcie.com/insurance/pension/.

Social Insurance: Meaning and Features. URL: https://www.economicsdiscussion.net/socialinsurance/social-insurance-meaning-and-featurespoverty-economics/29305.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019