СТИМУЛЮВАННЯ СПІВПРАЦІ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ, НАУКИ ТА БІЗНЕСУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ І ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

Михайло КРУПКА, Назар ДЕМЧИШАК, Оксана ЩУРЕВИЧ

Анотація


Вступ. Вагоме значення у забезпеченні відновлення економіки України після війни відіграватиме інтелектуалізація бізнес-процесів в країні, розвиток стартап-індустрії та імплементація передових наукових здобутків у практику українського підприємництва. У цьому контексті актуалізується проблема підвищення якості освіти та прикладної спрямованості науково-технічних розробок на основі інтенсифікації співпраці між закладами освіти, науки та бізнесу, враховуючи глобальні тренди цифровізації економіки та соціуму.

Мета – проаналізувати механізми співпраці між закладами освіти, науки та бізнесу в умовах цифровізації та обґрунтувати науково-практичні рекомендації щодо оптимізації взаємодії між ними в умовах війни та післявоєнного відновлення.

Результати. Посилення співпраці між бізнесом та освітньо-науковою сферою у розвинутих країнах дає змогу збільшити продуктивність людського капіталу, підвищити конкурентоспроможність випускників на ринку, а також сприяє практичному використанню здобутків науковців. У вітчизняних умовах для бізнесу перевагою буде підготовка висококваліфікованих фахівців, які зможуть компетентно виконувати необхідні функції і поставлені менеджментом завдання. Водночас університети і наукові установи отримають додаткове фінансування для модернізації обладнання чи інших потреб. Результатом взаємодії буде позитивний ефект для цифрової трансформації національної економіки, забезпечення її стабільності в умовах війни та післявоєнного відновлення.

Висновки. Держава регулює економічне зростання завдяки якісній освіті й науці, водночас система вищої освіти й ефективних наукових установ у перспективі впливатимуть на стійкість економічного зростання. Інструментами інтенсифікації співпраці закладів освіти, науки і бізнесу, які можуть бути застосовані та потенційно дієві, є податкові та бюджетні важелі впливу. Науково обґрунтована, практично доцільна і своєчасна їхня імплементація буде запорукою післявоєнного відновлення економіки України та побудови цифрового суспільства.


Ключові слова


цифровізація, співпраця закладів освіти, науки та бізнесу, науковий парк, цифрова економіка, післявоєнне відновлення

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Величко А. В., Калько І. В. Питання бюджетного фінансування закладів освіти. Освіта Донбасу. 2007. № 5. С. 75–84.

Research and development expenditure (% of GDP). URL: https://data.worldbank.org/indicator/GB.XPD.RSDV.GD.ZS.

Писаренко Т. В., Куранда Т. К. Результати виконання замовлення МОН України на проведення наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок, інших напрямів бюджетного фінансування сфери наукової і науково-технічної діяльності у 2021 році: науково-аналітична доповідь. Київ: УкрІН-ТЕІ, 2022. 109 с.

Коверник Н. В. Оптимальні шляхи фінансового забезпечення освіти в Україні. Економічний вісник університету. 2015. № 27. С. 178–183.

Покідіна В. Університети та бізнес: міжнародний досвід співпраці та перспективи для України. Проект “Популярна економіка: ціна держави”. 2016. № 41. 25 с. URL: http://cost.ua/files/Universities%20and% 20business_report.pdf.

Баб’ячок Р. І., Кульчицький І. І. Основні тенденції розвитку стартапів в Україні – проблеми, перешкоди і можливості. 2018. URL: https://www.civic-synergy.org.ua/wp-content/uploads/2018/04/Osnovni-tendentsiyi-rozvytkustartapiv-v-Ukrayini-1-1.pdf.

Львівський ІТ-кластер. URL: https://itcluster.lviv.ua/.

Науковий парк Львівського університету “Інновації та підприємництво”. URL: https://ihub.lnu.edu.ua/.

Рейтинги ЗВО України. URL: https://osvita.ua/vnz/rating/86513/.

Консолідований рейтинг ЗВО України. URL: https://osvita.ua/vnz/rating/51741/.

World University Rankings 2022. URL: https://www.timeshighereducation.com/worlduniversity-rankings/2022/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/scores.

U21 Ranking of National Higher Education System. URL: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2022/worldranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/scores.

Modes and Motivations for BusinessUniversity Interaction. URL: https://www.ncub.co.uk/wp-content/uploads/2021/07/5552_NCUB_Business-University_Interaction_Survey_V6.pdf.

Пропозиції до проєкту державної стратегії розвитку науки, технологій та інноваційної діяльності. URL: http://files.nas.gov.ua/PublicMessages/Documents/0/2019/11/191114173146616-5187.pdf.

Демчишак Н. Б. Формування цифрової економіки та фінансове регулювання інноваційної діяльності в Україні: сучасна парадигма і секторальні пріоритети: монографія. Львів: ЛНУ ім. І.Франка, 2023. 526 с.

Демчишак Н. Б., Хильченко М. О. Стартап-екосистема: інституційні та фінансові аспекти стимулювання розвитку в Україні. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 13–14. С. 5–13.

Демчишак Н. Б., Гудима Р. П. Розвиток фінтеху в Україні та світі на основі використання технологій блокчейну і штучного інтелекту. Ефективна економіка. 2021. № 6. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?n=6&y=2021.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019