ІННОВАЦІЙНІ ФІНАНСОВІ СТРАТЕГІЇ У ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННІ: РОЛЬ ТА ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН

Андрій КРИСОВАТИЙ, Сергій КУРБЕЦЬКИЙ

Анотація


Вступ. У сучасному світі, що стрімко розвивається, сфера землекористування стикається з численними викликами, серед яких – необхідність адаптації до швидкозмінних економічних умов, інтеграції інноваційних технологій, а також забезпечення прозорості, ефективності та сталості процесів управління земельними ресурсами. Глобалізація і розвиток інформаційних технологій висувають нові вимоги до управління землекористуванням, зокрема щодо мінімізації ризиків непрозорості, бюрократії та фінансових зловживань, характерних для традиційних методів. У цьому контексті технологія блокчейн, відома своєю роллю у світі криптовалют, постає як перспективний інструмент для трансформації фінансових стратегій землекористування, пропонуючи принципово нові підходи до розвитку, прозорості та безпеки.

Мета – проаналізувати можливості і вплив блокчейн технології на розробку інноваційних фінансових стратегій у землекористуванні.

Результати. Дослідження показало, що застосування технологій розподілених реєстрів у землекористуванні надає значні можливості для підвищення прозорості, ефективності та безпеки в управлінні земельними ресурсами. Використання таких підходів сприяє автоматизації процесів, скороченню адміністративних витрат та забезпеченню точності даних земельних реєстрів. Дослідження також виявило, що інтеграція децентралізованих реєстрів з іншими сучасними технологіями відкриває нові можливості для розвитку концепцій розумних міст та сталого землекористування. Водночас було виявлено виклики, пов’язаніз технічними обмеженнями, необхідністю змін у регуляторному середовищі та потребою підвищення рівня довіри і розуміння технології серед усіх учасників процесу. Враховуючи ці результати, можна зробити висновок, що, хоча технології розподілених реєстрів мають значний потенціал для перетворення сфери землекористування, їх ефективне впровадження потребує комплексного підходу та подальших досліджень.

Перспективи. Застосування блокчейну у землекористуванні є багатообіцяючими. Ця технологія відкриває шлях до створення інноваційних фінансових стратегій, які можуть радикально трансформувати управління земельними ресурсами. По-перше, токенізація земельних активів дає змогу перетворювати права власності на цифрові токени, забезпечуючи більшу ліквідність та залучення нових інвесторів. По-друге, смарт-контракти автоматизують процеси земельних транзакцій, підвищуючи ефективність та зменшуючи ризики помилок. Крім того, блокчейн створює нові можливості для фінансування проєктів через краудфандинг, peer-to-peer позики та забезпечує прозорі системи торгів земельними активами. Інтеграція з іншими технологіями, такими як інтернет речей та штучний інтелект, відкриває перспективи для розвитку концепцій “розумних міст” і сталого землекористування. Однак для повної реалізації цього потенціалу необхідні зміни в регуляторному середовищі, подолання технічних обмежень та підвищення рівня довіри і обізнаності серед усіх учасників процесу.


Ключові слова


блокчейн, землекористування, фінансові стратегії, токенізація, смарт-контракти, децентралізація, розумні міста, краудфандинг

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Балазюк О., Пилявець В. Технологія блокчейн: дослідження суті та аналіз сфер використання. Економіка та суспільство. 2002. № 43. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-43-13.

Криворучко Г. В. Технологія блокчейн та перспективи її застосування в процесі бюджетування, орієнтованого на результат. Вісник економічної науки України 2018. № 2. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/150564.

Потапчук Г. 2017-й – рік blockchain у світі. Просто про технологію та її застосування в галузі. URL: http://my-tradegroup.com/index.php/mneniya/item/9251.

Сімсон О. Е. ІТ-право V. Інформаційного права: на зламі епох. ІТ-право: проблеми та перспективи розвитку в Україні: зб. мат. 2-ї Міжнародної науково-практичної конференції (Львів, 17 листопада 2017 р.). Львів: НУ “Львівська політехніка”. 2017. C. 180–187.

Яровенко Г., Ковач В. Перспективи застосування технології блокчейн у системах забезпечення кібербезпеки банків. Підприємництво та інновації. 2020. № 12. С. 206–214. URL: https://doi.org/10.37320/2415-3583/12.36.

Мельниченко О., Гартінгер Р. Роль технології блокчейн у розвитку бухгалтерського обліку та аудиту. European cooperation. 2016. № 7. С. 9–19. URL: https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/106810

Tapscott D., Tapscott A. Blockchain revolution: how the technology behind bitcoin is changing money, business and the world. Penguin, 2018. P. 365. URL: https://books.google.com.ua/books?id=NqBiCgAAQBAJ&lpg=PP1&hl=uk&pg=PP1#v=onepage&q&f=false.

Мокляк М. В., Хаустова Е. О. Технологія Blockchain в логістичній системі підприємства. Приазовський економічний вісник, 2018.

Розмір має значення: майбутнє великого бізнесу. Щорічна зустріч Всесвітнього економічного форуму, 2017. URL: https://doi.org/10.23939/law2022.35.224.

Терлюк О. Створення, інституціоналізація та правове регулювання Blockchain: аспекти міжнародного досвіду. Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Юридичні науки. 2022. URL: http://doi.org/10.23939/law2022.35.224.

Негропонте Н. Життя в цифровому світі. Knopf., 1996, P. 272.

Земельний кадастр перевели на технологію блокчейн. Урядовий кур’єр. URL: https://ukurier.gov.ua/uk/news/zemelnij-kadastr-perevelina-tehnologiyu-blokchejn/.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019